Talibani napreduju ka centrima gradova posle 20 godina

Kandahar -- Talibani pojačavaju pritisak na neke od najvećih avganistanskih gradova.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/zabelin
Ilustracija: Depositphotos/zabelin

Napadaju gusta tranzitna čvorišta i guraju liniju fronta duboko u urbane delove, prvi put otkako su skinuti sa vlasti pre skoro dve decenije, javlja "Vašington post".

Talibanski borci su u subotu gađaili aerodrome u Kandaharu i Heratu, dva velika grada u Avganistanu i dva vrlo prometna ekonomska centra.

Napadi su poremetili trgovinu, iako su se letovi sa aerodroma u Heratu u međuvremenu nastavili.

"Došlo je do velike eksplozije, cela soba je počela da se trese. Tri rakete su pale u roku od nekoliko sekundi i oštetile su jednu od pisti", rekao je Masud Ahmad Pašut, direktor aerodroma u Kandaharu, koji je bio u aerodromskoj zgradi za vreme napada.

Ovi napadi označavaju potencijalno ključan momenat u konfliktu između avganistanskih vlasti i talibana, ocenjuje "Vašington post".

Prethodno, okršaji su se uglavnom odigravali u ruralnim delovima zemlje ili manjim gradovima, koje ciljaju militanti.

Napadi velikih razmera u Kandaharu i Heratu, drugom i četvrtom najvećem gradu u Avganistanu, imaju potencijal da ugroze milione civila, dodaje se u tekstu.

Portparol bezbednosnih snaga, general Adžmal Šinvari rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da su sve trupe na povećanom oprezu zbog "vanredne situacije" u Kandaharu i Heratu. Još nekoliko stotina vojnika je poslato u provincije gde su Kandahar i Herat, kao pojačanje.

Talibanski napadi u kandaharskoj provinciji traju mesecima, ali prethodnih dana, grupa se sve više i više približava centru grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 474 idi na stranu