Ekvatorijalna Gvineja zatvara ambasadu u Londonu

Ekvatorijalna Gvineja zatvoriće diplomatsku misiju u Londonu, rekao je ministar spoljnih poslova te zemlje u ponedeljak.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.07.2021.

14:55

Ekvatorijalna Gvineja zatvara ambasadu u Londonu

Ta odluka usledila je nakon što je Britanija prošle nedelje sankcionisala sina svog predsednika zbog prisvajanja miliona dolara.

"Prva odluka koju je izvršni direktor Malaba doneo je potpuno zatvaranje našeg diplomatskog sedišta u Londonu", rekao je ministar spoljnih poslova Simeon Ojono Esono na državnoj televiziji.

"Ekvatorijalna Gvineja neće prihvatiti mešanje u unutrašnje stvari zemlje, što krši princip međunarodnog prava", rekao je Esono.

Britanija je sankcionisala Teodora Obianga Manguea, koji je i potpredsednik male države Gvinejskog zaliva, zbog prisvajanja miliona dolara za koje je London rekao da su potrošeni na luksuzne vile, privatne avione i rukavicu od 275.000 dolara koju je nosio Majkl Džekson.

Ministarstvo spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje saopštilo je u petak da su sankcije protiv Manguea uvedene nezakonito i da on nikada nije investirao u Britaniju niti je tamo optužen pred sudom.

"Neosnovane sankcije koje je izrekla britanska vlada opravdavaju se manipulacijama, lažima i zlonamernim inicijativama koje određene nevladine organizacije promovišu protiv dobrog imidža Ekvatorijalne Gvineje", navodi se u saopštenju.

Britanija je prošle nedelje izjavila da nameće zamrzavanje imovine i zabranu putovanja Mangueu kako bi osigurala da više neće moći da kanališe novac preko britanskih banaka ili da uđe u zemlju. Mangueov otac, predsednik Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, vlada Ekvatorijalnom Gvinejom od preuzimanja vlasti pučem 1979. godine, 11 godina nakon nezavisnosti od Španije.

Eksploatacija rezervi nafte u zemlji tokom poslednjih nekoliko decenija uveliko je povećala veličinu njene ekonomije. Prema podacima Svetske banke, više od 76% stanovništva i dalje živi u siromaštvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: