Mrtve ribe plutaju Kolubarom; Ministarstvo za B92.net: Izašli smo na teren FOTO

Slučaj pomora ribe u reci Kolubara privukao je pažnju javnosti. Do pomora je došlo nizvodno od mosta u Divcima kod Valjeva, prema Slovcu, odnosno Lajkovcu.

Izvor: B92, M. Lj.
Podeli
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Pročitajte i:

Dogodio se ekocid, pomor ribe u ogromnim razmerama

Prema nekim procenama, uginulo je oko pola tona ribe, ali se strahuje da je nastradala još veća količina ribe.

Povodom ovog incidenta, portal B92.net kontaktirao je Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Iz ovog resora su potvrdili da je došlo do pomora ribe, te su nam objasnili kako će dalje teći proces.

"Po prijavi o uginuću ribe u reci Kolubari, republička inspekcija za ribarstvo izvršila je vanredni inspekcijski nadzor iz delokruga svoga rada. Na licu mesta bili su prisutni republička vodna inspekcija, korisnik ribarskog područja, kao i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i tužilaštvo. Preduzete su sve mere kako bi se utvrdio uzrok pomora ribe i angažovana je laboratorija za uzorkovanje vode", navodi se u odgovoru za naš portal.

Kako nam je rečeno, nadležno tužilaštvo pokreće postupak, a uginula riba biće "uništena na ekološki prihvatljiv način".

"Po nalogu republičkog inspektora za ribarstvo proteklog vikenda sakupljena je određena količina ribe, koja je predata na uništavanje na ekološki prihvatljiv način.
Nakon izveštaja vodne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i rezultata sprovedenih analiza vode, inspekcija za zaštitu životne sredine postupaće u skladu sa svojim nadležnostima. Potrebna obaveštenja i dokazi se dostavljaju nadležnom tužilaštvu koje vodi postupak po službenoj dužnosti", kažu iz Ministarstva za B92.net.

Kako javljaju neki mediji, prema nezvaničnim informacijama, pomor ribe dogodio se kada su u reku, najverovatnije, ispušteni amonijak i osoka sa farme.

Mediji izveštavaju da su za analizu uzeti uzorci uginule ribe i vode, nizvodno od mesta gde se u Kolubaru uliva kanal iz jedne farme junadi u mioničkom selu Radobiću, koja je vlasništvo jedne firme iz Uba.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 196 idi na stranu