Osmani tražila da se uklone zvezdica i fusnota

Priština -- Kosovska predsednica Vljosa Osmani na jučerašnjem samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi tražila da se fusnota ukloni sa dokumenata koji se usvajaju.

Izvor: Tanjug, Kosovo online
Podeli
EPA-EFE Valdrin Xhemaj
EPA-EFE Valdrin Xhemaj

Izvori kosovske delegacije u Istanbulu negirali su navode srpske premijerke Ane Brnabić o potpisivanju Dekalaracije i Godišnjeg izveštaja o radu, kao i Strateškog dokumenta za Jugoistočnu Evropu 2030. godine na jučerašnjem samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, prenos Koha.

Prema saznanjima tog medija, kosovska predsednica Vjosa Osmani usprotivila se zvezdici i fusnoti pored imena Kosova, zahtevajući da se u konačnoj verziji dokumenata to ukloni.

"Predsednica Osmani je glasala za zaključke ovog samita, pod uslovom da se zvezdica i fusnota uklone ispred imena Kosova. Zahtev za njihovo uklanjanje podnet je predsedavajućem i u pisanoj formi. Samit još uvek traje, a konačni dokumenti su u usaglašavanju", rekao je izvor Kohe.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je juče da kosovska predsednica Vjosa Osmani, nije glasala protiv dokumenata - Dekalaracije i Godišnjeg izveštaja o radu, kao i Strateškog dokumenta za Jugoistočnu Evropu 2030.

"Na svakom mestu gde se pominje Kosovo nije samo sa zvezdicom nego sa fusnotom", rekla je Brnabić objašnjavajući da Osmani nije sprečila usvajanje dokumenata, ali da je izrazila rezervu.

Brnabić je juče izjavila da su plenarni sastanak Procesa saradnje JIE u Antaliji obeležile dve stvari - činjenica da je i Priština glasala za sve dokumente, iako je u njima Kosovo označeno sa zvezdicom, kao i to što se Osmani u jednom trenutku pozvala na Briselski sporazum.

Na sednici su usvojene zajednička Deklaracija kao i Strateški dokument za Jugoistočnu Evropu, kao i godišnji izveštaj Saveta za regionalnu saradnju. "Meni je važno da su svi dokumenti usvojeni, jer mogu biti usvojeni samo jednoglasno. Da je bilo ko glasao protiv, ne bi mogli da se usvoje. Zanimljivo je da Vjosa Osmani, iako je izrazila rezervisanost, nije glasala protiv, niti je bila uzdržana", rekla je Brnabić.

Dodala je da, primera radi, u Strateškom dokumentu na svakom mestu gde se pominje Kosovo, ono nije smo sa zvezdicom, već i sa fusnotom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 81 idi na stranu