Ljubljana na nogama VIDEO/FOTO

Vladajuća koalicija slovenačkog premijera Janeza Janše u petak je doživela još jedan neuspeh u pokušaju zbacivanja predsednika parlamenta Igora Zorčića.

Izvor: B92

Petak, 28.05.2021.

21:18

Ljubljana na nogama VIDEO/FOTO
Foto: EPA-EFE/Tomi Lombar

On je napustio koalicionu Stranku Demokratskog centra (SMC) zbog neslaganja sa vladom i osnovao svoj nezavisni poslanički klub. Kao i prošlogomesečnom glasanju, vladajućoj stranci nedostajao je jedan glas za njegovo uklanjanje.

Za uklanjanje je glasalo 45 poslanika, jedan manje od većine, dva glasačka listića bila su nevažeća, dok su opozicione stranke napustile salu pre glasanja.

Predsednik poslaničke grupe Slovenačke demokratske stranke (SDS) koju je predvodio premijer Janša rekao je da će vladajuća stranka tražiti novi glas da se zameni Jožef Horvat iz Hrišćansko-demokratske nove Slovenije (NSI), dok je Zorčić rekao da je suverena institucija.

U međuvremenu, u Ljubljani se večeras održava masovni protest protiv Janšine vlade, sa jakim policijskim obezbeđenjem rekavši da je reč o neprijavljenom skupu, pozivajući učesnike da postupaju po policijskim preporukama, upozoravajući ih da intervenišu u slučaju incidenata i incidenata.

Prema prvim procenama, na proteste je došlo blizu 40.000 ljudi, što je najviše u mandatu ove vlade, a do sada nije zabeležen nijedan incident.
Foto: EPA-EFE/Tomi Lombar
Na skupu pored sindikata, studenata, ekoloških organizacija i nevladinih organizacija učestvuje i nekoliko poslanika iz dve opozicione stranke, a protest, koji zahteva ostavku vlade i nove parlamentarne izbore, podržali su i socijaldemokrate (SD) i zabava Alenke Bratušek.

Skup je prošlog petka prvi najavio pokret koji stoji iza „biciklističkih“ protesta, kada je vladi postavljen ultimatum da podnese ostavku ili se suoči sa masovnom "pobunom" do raspisivanja vanrednih izbora.

Prisustvovali su i studenti, penzioneri, ljudi iz akademskih i kulturnih krugova, muzičari, umetnici, ekološke nevladine organizacije i marginalizovane grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

23 h

Podeli: