Borelj priznao: EU nije sposobna da ih zaustavi

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio da EU nije sposobna da posreduje u izraelsko-palestinskom sukobu.

Izvor: B92

Petak, 14.05.2021.

10:27

Borelj priznao: EU nije sposobna da ih zaustavi
EPA/YVES HERMAN / POOL

On je izjavio da je Unija pozvala na prekid sukoba, ali upitao: "Ko može izvršiti pritisak na Izrael? Samo Sjedinjene Države. Već duže vremena Evropa nije sposobna za to", izjavio je Borelj u Madridu, gde je na institutu "Real Elkano" govorio o svojoj novoj knjizi "Evropska spoljna politika u doba kovida 19".

"Sjedinjene Države jedine mogu stati na kraj ovom sukobu, naravno ukoliko to žele", napomenuo je Borelj, koji je nekada obavljao funkciju španskog ministra spoljnih poslova.

"Ovaj sukob na Bliskom istoku nije ništa novo, ali svet okreće glavu na drugu stranu", rekao je još Borelj, a prenosi Index.hr, koji podseća da je Izrael odbio nadležnost Međunarodnog krivičnog suda i da odbija istragu ratnih zločina, a ne priznaje ni poziv Ujedinjenih nacija da prestane sa širenjem okupacije gradnjom dodatnih jevrejskih naselja po Palestini.

Izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje i kuća u istočnom Jerusalemu prošlog petka dovelo je do najnovijeg talasa sukoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: