Zašto EU zvaničnici idu u Tripoli?

Premijeri Italije i Grčke, Mario Dragi i Kirijakos Micotakis, boravili su u zvaničnoj poseti Libiji.

Izvor: B92

Sreda, 07.04.2021.

07:00

Zašto EU zvaničnici idu u Tripoli?
jorisvo/depositphotos

To je još jedan dokaz velikog interesovanja Evrope za politički preokret u toj zemlji posle deset godina haosa.

Poslednjih nedelja u Tripoli dolaze evropski zvaničnici pošto je ujedinjena libijska vlada dobila poverenje parlamenta da vodi tranziciju zemlje do narednih izbora u decembru.

Za svoju prvu posetu inostranstvu, Dragi sastao se sa novim libijskim vlastima, odgovornim za objedinjavanje institucija do tada podeljenih izmedju suparničkih sila na istoku i zapadu zemlje.

"Dokaz o važnosti istorijskih odnosa izmedju naše dve zemlje" predstavlja i priliku za "obnovu starog prijateljstva koja nikada nije ni imala pauzu", rekao je Dragi na konferenciji za novinare zajedno sa novim libijskim premijerom Abdelhamidom Dbeibahom.

Dragi je rekao da je jedino italijanska ambasada ostala otvorena tokom haotičnog perioda u Libiji nastalog posle smene i ubistva dugogodišnjeg lidera Moamera el Gadafija 2011. godine.

Grčki premijer je sa svoje strane u Tripoliju najavio ponovno otvaranje ambasade u glavnom gradu kao i konzulata u Bengaziju.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) posetio je 4. aprila Libiju gde je pružio podršku Evropske unije novoj vladi. Predsednik Evropskog saveta najavio je i povratak ambasadora EU u Tripoli narednih nedelja.

Francuska je nedavno ponovo otvorila svoju ambasadu u glavnom gradu, a uskoro će to uraditi i druge evropske zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: