Spremaju nas za novu pandemiju; Potpisala i Srbija

Lideri 23 zemlje i SZO podržali ideju stvaranja međunarodnog sporazuma, koji bi trebalo da pomogne celom svetu kada nastane nova pandemija.

Izvor: B92

Utorak, 30.03.2021.

07:30

Spremaju nas za novu pandemiju; Potpisala i Srbija
EPA-EFE DARREN ENGLAND

Ta ideja, u čijoj osnovi je jedinstven odgovor na pandemiju i jednak pristup vakcinama i medicinskim sredstvima, prvi put je pomenuta na prošlom Samitu G20, a izgovorio ju predsednik Saveta Evropske unije Šarl Mišel.

"Biće još pandemija i slišnih velikih hitnih zdravstvenih situacija. Ni jedna vlada niti multilateralna organizacija se s tim pojedinačno neće moći izboriti", napisali su lideri 23 zemlje, zajedno s predstavnikom Svetske zdravstvene organizacije.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson je bio još precizniji govoreći o mogućnosti nastanka nove pandemije: "Nije pitanje da li, već kada".

Stoga, cilj sklapanja međunarodnog sporazuma bi trebalo da bude da se ojača odgovor na takve pandemije kroz zajednički sistem upozoravanja, proizvodnju i distribuciju vakcina, dijagnostikovanje i ličnu zaštitu.

Kako je preneo Rojters, zemlje koje su potpisale tu inicijativu su: Fidži, Portugal, Rumunija, Velika Britanija, Ruanda, Kenija, Francuska, Nemačka, Grčka, Korejha, Čile, Kosta Rika, Albanija, Južna Afrika, Trinidad i Tobago, Holandija, Tunis, Senegal, Španija, Norveška, Srbija, Indonezija, Ukrajina, kao i SZO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: