Putin: Mi imamo, ostali se plaše. A sada nema...

Moskva -- Ruske vakcine protiv koronavirusa su efikasne i protiv mutacija virusa, a to plaši mnoge u Evropi, izjavio predsednik Rusije Vladimir Putin.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE  MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREML
EPA-EFE MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREML

Ruska vakcina protiv kovida 19 "sputnik V", prema svim dosadašnjim rezultatima, pokazala je efikasnost od preko 90 odsto. Međutim, problem za svet sada postaju mutirani sojevi opasnog virusa, po nekim analizama i znatno zarazniji i opasniji, poput britanskog soja, koji je Borisa Džonsona primorao na drastične mere.

Putin je izjavio danas, nakon sastanka sa šeficom Federalne medicinsko-biološke agencije Veronike Skvortsove, da su sve ruske vakcine efektivne i kada je reč o mutacijama na koronavirus.

"Kako mi je rečeno, vakcine koje mi imamo su delotvorne i proitv novih sojeva virusa koji plaši sve u Evropi, ali i u mnogim drugim mestima. Istraživanja i ispitivanja su pokazala da su naše vakcine efikasne i protiv tih sojeva", istakao je Putin.

Skvortsova je potvrdila reči ruskog predsednika, dodavši da u Rusiji svakako postoje razne mutacije koronavirusa, ali da je dosadašnji soj ostao dominantan, odnosno da ostali, a ima ih kako kaže i preko 3.000, nisu preovladali.

Ruske vlasti su ranije saopštile da je već otvoreno preko 4.000 punktova za vakcinaciju stanovništva, kao i da je proizvedeno 10 miliona doza vakcina "sputnjik V", kao i 80.000 doza vakcine "EpiVacCorona".

Rusija je inače ponudila 100 miliona doza vakcina "sputnjik V" Evropskoj uniji u trenutku kada je Brisel bio na ivici sukoba sa kompanijom Astrazeneka zbog nepoštovanja ugovora o isporuci tih vakcina građanima EU.

Međutim, iz Brisela je uskoro stigao i odgovor u kom je navedeno da ruska vakcina nije u njihovoj strategiji borbe protiv koronavirusa.

Ipak, jedna po jedna država EU počinju da sled primer Mađarske koja je, kada je videla da od vakcina u EU nema ništa, naručila vakcine od Rusije, a zatim je usledila i igra klackalice sa Hrvatskom i Briselom oko toga da li zvanični Zagreb može da svojim građanima da "sputnjik".

Poslednja u nizu koja se javila s mišljenjem da možda ne bi bilo loše ipak uvesti rusku vakcinu je Češka. Ali sada se situacija okrenula, pa Moskva poručuje zvaničnicima u Pragu da nema dovoljno za sve, trenutno.

"Rusija pažljivo odgovara na svaki zahtev i trudi se da obezbedi što više vakcina zemljama koje se suočavaju sa manjkom doza. Imamo isuviše zahteva, a naši proizvodni kapaciteti nisu dovoljno veliki da bismo prihvatili svačiji zahtev", pojasnio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu