Milion stranica dokumenata protiv Trampa - "Ovo se nije nikada dogodilo"

Milioni stranica dokumenata koji pokazuju koliki je porez plaćao bivši američki predsednik Donald Tramp predati su njujorškom tužiocu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/ Samuel Corum / POO
Foto: Epa/ Samuel Corum / POO

Prošlo je 17 meseci od pokušaja da se to spreči.

Dokumenti iz Poreske uprave (IRS) pokazuju koliki je porez na zaradu, između ostalog, Tramp platio u periodu od 2011. do 2019. i predati su tužiocu nakon što je tako naložio Vrhovni sud.

Njujorški tužilac Sajrus Vens istražuje da li su Tramp, njegova deca Ivanka, Donald Mlađi i Erik, i direktor Trampove organizacije Alen Viselberg umešani u finansijske malverzacije.

Tramp je jedini predsednik SAD koji je odbio da objavi koliko je platio porez, uz obrazloženje da je pod istragom Poreske uprave, iako to ne znači da dokumenta ne mogu da se objave, prenosi Glas Amerike.

Bivši predsednik je kritikovao Vrhovni sud, a istragu njujorškog tužioca nazvao "politički motivisanom".

"Ovo je nešto što se nikada nije desilo nijednom predsedniku. Sve je inspirisano demokratama i dešava se na njihovoj lokaciji, gradu i državi Njujorku, koje potpuno kontroliše moj deklarisani neprijatelj, guverner Enrdu Kuomo", rekao je Tramp.

Istraga se vodi i o tome da li su Tramp i njegova organizacija namerno umanjivali vrenost nekretnina kako bi platili manji porez ili dobili kredite sa povoljnijim uslovima. Protiv Trampa se vodi i istraga u Džordžiji zbog poziva zvaničniku izborne komisije u toj državi i zahtevu da mu "nađe" dovoljan broj glasova da prestigne Džoa Bajdena, koji je pobedio u Džordžji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 451 idi na stranu