Ružić: "Dara iz Jasenovca" treba da uđe u školske programe; "To bi bilo značajno"

Branko Ružić smatra da bi film ''Dara iz Jasenovca'' trebalo da uđe u školske programe u cilju edukacije mladih generacija o tim istorijskim događajima.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

Ružić je u Skupštini Srbije rekao da je velika čast što se u skupštinskoj sali našao reditelj filma ''Dara iz Jasenovca'' Predrag Gaga Antonijević i naglasio da je obaveza Vlade Srbije i resornog ministarstva da pronađe način da se taj film od septembra prikazuje bar u srednjim školama.

''Ne kao imperativ, već uz saglasnost roditelja. To bi bilo značajno zbog onih koji ovih dana govore da se u našim programima Jasenovac pominje u jednoj rečenici, a imamo 8- 9 strana koje tretiraju te događaje. Treba da iznađemo model utemeljen u normama kako bi edukovali našu omladinu i kako bi umetničko delo iskoristili u daljoj edukaciji'', rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Na pitanje poslanika Jedinstvene Srbije Živote Starčevića, u kojoj je fazi priprema za izvođenje završnog ispita i upis učenika u srednje škole i na fakultete, Ružić je rekao da će probni završni ispit biti održan 26. i 27.marta i da će se prvog dana polagati matematika, a drugog dana srpski ili maternji jezik.

''Mislim da je taj rok dovoljan da se deca pripreme i upoznaju sa proceduarama i načinom polaganja i da se nakon probnog zavšenog ispita pripreme za završni ispit koji će biti održan 23, 24. i 25.juna'', rekao je Ružić.

Ministar je kazao da je obrazovni sistem u Srbiji u ovoj i prethodnoj godini pokazao visok stepen adaptiblnosti i rezistentnosti prema transmisiji koronavirusa.

''Sve brojke govore o tome da škole i obrazovne ustanove nisu mesta gde se virus širi, zahvaljujući odgovornosti i predanosti nastavnog osoblja, ali i učenika koji pohađaju nastavu u osnovnim i srednjim školama, visokoškloskim ustanovama, ali i onih koji idu u predškolske ustanove'', naveo je Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 238 idi na stranu