ANKETA Da li ste za povratak vojnog roka?

Prošlo je deset godina otkako je ukinuta obaveza služenja vojnog roka, a sada se postavlja pitanje da li je na pomolu njeno ponovno uvođenje.

Izvor: B92

Petak, 29.01.2021.

21:33

ANKETA Da li ste za povratak vojnog roka?
EPA/ANDREJ CUKIC

Da je teza o ponovnom uvođenju vojne regrutacije otišla dalje od spekulacija potvrdio je i njen vrhovni komandant. Predsednik Srbije kaže da se, za sada, samo vaga za i protiv uvođenja roka.

"To nije vojni rok koji bi trajao godinu dana", naveo je tom prilikom predsednik.

Mediji prenose da će vojni rok trajati najmanje tri, a najviše osam meseci. Takođe, oni bi primali novčanu naknadu, ali i druge privilegije poput prednosti pri zapošljavanju.

Kako je istakao general-potpukovnik u penziji Milomir Miladinovića za ovih deset godina smo izgubili 10 generacija koje nisu otišle na služenje, oko 30.000 godišnje, a istovremeno izgubili smo 10 generacija ljudi koji su prestali da budu vojni obveznici.

On je poručio da je ministar odbrane Nebojša Stefanović "ozbiljan" u nameri da se obavezni vojni rok vrati.

"Tvrdim otvoreno da ministar Stefanović jeste za obnavljanje vojnog roka i u tom smislu se vrše odgovarajuće pripreme", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

221 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: