Predsednik: Imamo čudotvoran lek za kovid; Lekari: Nauka ne podržava

Karakas -- Predsednik Venecuele Nikolas Maduro promoviše "čudotvorni" lek za koji tvrdi da leči kovid 19 bez neželjenih dejstava. Lekari: Nauka ne podržava.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix
Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix

Maduro je u nedelju predstavio karvativir, oralnu suspenziju za koju tvrdi da je testirana na pacijentima u bolnici u Karakasu i u sportskom centru korišćenom kao privremena kovid-bolnica, prenosi Rojters.

Lek je prošao kroz devet meseci proučavanja, ispitivanja, kliničke primene na jako bolesnim ljudima koji su bili na respiratorima i uspeli smo da ih oporavimo, rekao je venecuelanski predsednik tokom televizijskog prenosa u nedelju.

On je tečnost opisao kao „čudotvorne kapi Hosea Gregorija Ernandesa“, venecuelanskog doktora koji je živeo u 19. veku i kojeg je Rimokatolička crkva prošle godine proglasila blaženim. Nije naveo koji su aktivni sastojci tečnosti.

Ministarstvo informisanja nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.

Lekari navode da se Karvativir bazira na majčinoj dušici, biljci koja se vekovima koristi u tradicionalnoj medicini, ali čiji efekat na koronavirus nije utvrđen.

Veneceulanska Nacionalna akademija za medicinu je u saopštenju koje je izdala juče navela da Karvativir „poseduje terapeutski potencijal protiv koronavirusa“. Bez obzira na to, pametno je sačekati još podataka iz ispitivanja kako bi ga smatrali lekom protiv kovida, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu