Japan: Stopa samoubistava tokom drugog talasa veća 16 odsto

Stopa samoubistava u Japanu povećana je u drugom talasu pandemije koronavirusa, posebno među ženama i decom, pokazalo je istraživanje.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ FRANCK ROBICHON
EPA-EFE/ FRANCK ROBICHON

Stopa samoubistva bila je u padu tokom prvog talasa.

U julu i oktobru stopa samoubistava u porasla je 16 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je veliki preokret u odnosu na februar i jun, kada je bila u padu od 14 odsto, pokazuje studija koju su sproveli Univerzitet za nauku i tehnologiju u Hong Kongu i Tokijski gradski institut za gerontologiju.

Navedeno je da pandemija znatno utiče na psihološko zdravlje dece, adolescenata i žena, posebno domaćica, prensoi Rojters.

Na pad stope samoubistava u prvom talasu pandemije uticale su državne subvencije, skraćeno radno vreme i zatvaranje škola, pokazalo je istraživanje.

Stopa samoubistava u drugom talasu povećana je 37 odsto kod žena, što je oko pet puta više nego kod muškaraca, zato što je pandemija imala negativne posledice po industrijr u kojima dominiraju žene, kao i zbog toga što su majke koje rade imale više obaveza, a nasilje u porodici bilo u porastu.

Stopa samoubistava kod dece u drugom talasu porasla je 49 odsto, kada su škole zatvorene u celoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu