Šveđani sve bliži NATO

Stokholm -- U Švedskoj raste podrška ulasku te zemlje u NATO, a broj pristalica gotovo se izjednačio sa pobornicima očuvanja tradicionalne vojne neutralnosti.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos/RailwayFX
Foto: Depositphotos/RailwayFX

To je pokazalo najnovije decembarsko istraživanje javnog mnjenja.

U anketi objavljenoj u švedskom dnevniku Dagens niheter, 33 odsto učesnika izjasnilo se za ulazak Švedske u NATO, u odnosu na 35 odsto koji su rekli da su protiv, i na govoto isti postotak ispitanih koji su bili neodlučni, preneo je briselski portal EURACTIV.

Poređenja radi, pre svega pet godina 50 odsto Šveđana bilo je protiv slanja aplikacije za članstvo u NATO. Anketa se sprovodi poslednjih sedam godina i tokom tog perioda protivljenje ulasku Švedske u NATO je postepeno, ali konstantno, opadalo.

U decembru prošle godine, desničarska stranka Švedske demokrate, druga po veličini opoziciona partija u Švedskoj, pridružila se u stavu prema ulasku u severnoatlantsku alijansu ostatku opozicije - Umerenoj partiji, Partiji centra, hrišćanskim demokratama i liberalima.

Tim potezom, aktuelna parlamentarna većina otvorena je za mogućnost ulaska zemlje u NATO.

Minstarka spoljnih poslova An Linde, iz vladajuće Švedske sojaldemokratske radničke partije (S/SAP), kritikovala je takvu "NATO opciju", ocenjujući da ona nije u interesu Švedske i da je već dovela u sumnju spoljnu i bezbednosnu politiku zemlje.

Linde je na jednoj bezbednosnoj konferenciji rekla da će Švedska i ubuduće gajiti tesne partnerske odnose sa NATO, ali da će zadržati svoju politiku vojnog nestvrstavanja.

Ipak, bez obzira na vojnu neutralnost, švedski parlament je polovinom decembra usvojio vladin predlog rekordnog povećanja izdvajanja za vojsku.

Prema tom predlogu, odbrambeni budžet za period od 2021. do 2025. godine uvećan je za čitavih 40 odsto, što se u prvom redu dovodi u vezu sa eskalacijom tenzija u oblasti Baltika.

Iako je budžet namenjen vojsci povećavan od 2014. godine, švedska vlada je za narednih pet godina predvidela izdvajanja kakva nisu zabeležena od Drugog svetskog rata.

Pored toga predvidjeno je i povećanje broja pripadnika oružanih snaga sa sadašnjih 60.000 na oko 90.000 i modernizacija borbenih sistema u azduhoplovstvu, mornarici i artiljeriji.

Usvojeno povećanje odbrambenog budžeta do 2025. godine biće oko 2,65 milijardi evra. Vojni budžet švedske je prošle godine iznosio oko 1,1 odsto BDP.

U godinama posle hladnog rata Švedska, koja nije članica NATO, zbog štednje je u velikoj meri razgradila svoje vojne kapacitete a 2010. je ukinula i obavezno služenje vojnog roka. Ono je ; 2017. ponovo uvedeno, ali u vrlo ograničenom obimu, koji vlada do 2025. namerava da uvostruči.

strana 1 od 493 idi na stranu