"Zapad Srbiji da uputi ultimatum kako bi postigla sporazum s Kosovom"

Bivši savetnik Ričarda Holbruka i stručnjak za prilike na Balkanu Dejvid Filips rekao je da se dijalog tzv. Kosova i Srbije odugovlači.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: Depositphotos/Yarr65
Foto: Depositphotos/Yarr65

Kao i dodao da je došlo vreme da zapadne zemlje upute ultimatum Srbiji kako bi postigla sporazum sa tzv. Kosovom, prenosi Reporteri.

On kaže da dijalogu nedostaje jasnoća.

“Moramo imati jasnu agendu za dijalog. Nedostajala je jasnoća u pregovorima između Kosova i Srbije. Da li strane pregovaraju o uzajamnom priznavanju? Da li govore o drugim aranžmanima kao delu strategije ublažavanja sukoba? Moje lično gledište je da bi se trebalo usredsrediti na to da Srbija prizna Kosovo kao suverenu državu u njegovim trenutnim granicama. To je jedini način za postizanje stabilnog i mirnog sporazuma“, rekao je Filips.

On smatra da bi Zapad trebalo da uputi ultimatum Srbiji da ili prihvati sporazum ili da napusti pregovore.

“Uslovi za konačni sporazum moraju se formulisati i predstaviti predsedniku Vučiću i srpskoj strani. Zapad bi Srbiji trebalo da ponudi sporazum i to bi trebalo da bude poput stavljanja pred svršen čin: postignite sporazum, ovaj proces traje dugo. Strane se moraju usredsrediti na konačni sporazum koji će biti obavezujući. Nije teško predvideti šta bi taj sporazum značio, naravno da je teško misliti da će Srpska pravoslavna crkva priznati nezavisnost Kosova, ali drugog izbora nema. U suprotnom, Srbija bi morala biti isključena iz integracije u evroatlantske institucije i ostala bi problematična država. Vreme je da se krene napred i da se postigne obostrano priznanje. Sporazum bi zaista bio postignut kada bi SAD i EU blisko sarađivale”, smatra Filips.

On kaže da dogovor od 4. septembra u Vašingtonu nije doneo ništa.

“Sporazum od 4. septembra bio je jednostavno politička izjava koju su potpisali timovi Avdulaha Hotija i Vučića. Njihovi potpisi se nisu nalazili na istom dokumentu. Samo odluka da Izrael prizna Kosovo može se smatrati istorijskom i važnom kada je reč o tom sporazumu”, tvrdi on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 74 idi na stranu