Škotska: Moguć referendum na jesen 2021. godine

Prva ministarka Škotske Nikola Stardžn danas nije htela da odbaci mogućnost da će se dogodine ponovo glasati o nezavisnosti na referendumu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ merry dolla
Ilustracija: Depositphotos/ merry dolla

Ona je rekla da bi volela da vidi da se građani izjasne na početku mandata novog parlamenta, negde na jesen 2021.

Škoti su nisu hteli nezavisnost 2014. na referendumu, ali Bregzit i način na koji se britanska vlada bori sa korona virusom je dala podršku snagama koje su za ocepljenje od Ujedinjenog Kraljevstva i preliminarne ankete pokazuju da je sada većina Škota za samostalnost, preneo je Rojters.

Izbori u Škotskoj bi trebalo da se održe u maju, a ministarkina Škotska nacionalna partija (SNP) će nastupiti jako u kampanji, kako bi dobila mandat za još jedan referendum o nezavisnosti, dodaje se u tekstu Rojtersa.

"Želim da na početku novog mandata parlamenta odlučujemo o nezavisnosti. Ne odbacujem ništa, ne garantujem ništa, ali moguće je da bi do glasanja moglo da dođe na jesen 2021. godine", rekla je ona.

Stardžn dodaje da joj je "jasno da zbog svih razloga koje je iznela Škotska će imati samostalnost kako bi sama mogla da pravi svoju budućnost i to će biti bolje za sve Škote".

Premijer Velike Britanije Boris Džonson je rekao da je referendum iz 2014. godine, u kojem su Škoti glasali 55:45 protiv nezavisnosti bila odlućujuća i da je to događaj koji se dešava "jednom u generaciji", tako da bi ta odluka trebalo da se poštuje.

Džonsonova vlada smatra da ne bi trebalo da bude novog referenduma u skorijoj budućnosti.

"Smatram da je, dok se oporavljamo od korona virusa, zaista važno da imamo sve raspoložive opcije i moć da to uradimo na pravi nacin i da državu koju obnavljamo je nešto što većina Škota želi da vidi, a ne sliku Borisa Džonsona i njegove družine Bregzitersa", dodala je prva ministarka.

Prilikom glasanja o Bregzitu, na teritoriji cele Velike Britanije rezultat je bio 52:48 u korist napuštanja EU, ali su Škoti većinom bili za ostanak u Uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 618 idi na stranu