Nećak Kim Džong Una stavljen u zaštitni program? Gubi mu se trag

Prema pisanju New Yorkera,a kako prenosi Klix.ba, CIA je nećaka Kim Džong Una, Kim Han Sola stavila u zaštitni program.

Izvor: klix.ba, New Yorker

Ponedeljak, 23.11.2020.

18:42

Nećak Kim Džong Una stavljen u zaštitni program? Gubi mu se trag
EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY

To se desilo samo nekoliko dana nakon što je njegov otac ubijen nervnim agensom.

Kim Han Sol (25) zatražio je pomoć "Slobodnog Joseona", grupe boraca za slobodu s ciljem da sruši Unovu zlu severnokorejsku diktaturu, samo nekoliko dana nakon što je na njegovog oca izvršen atentat na prepunom aerodromskom terminalu u Kuala Lumpuru 2017.godine, rekao je vođa grupe za časopis New Yorker.

Mnogi su Sola smatrali pravim naslednikom bivšeg Velikog vođe, njegovog dede Kim Džong Ila, a njegovo hvatanje mrtvog ili živog od presudnog je značaja za Kim Džong Una, rekla je grupa za časopis.

Sol je pobegao iz Macaua s majkom i sestrom tinejdžerkom nakon što je primetio da je njihov policijski čuvar nestao nakon ubistva njegovog oca.

Porodica je potom provela ceo dan na aerodromu u tajvanskoj prestonici Taipeiu s agentom Slobodnog Joseona koji je pokušao pregovarati s najmanje tri države da ih odvedu.

Kada su napokon dogovorili let za Holandiju, agent za prodaju karata odbio je da ih pusti da se ukrcaju, a nekoliko sati kasnije došla su dvojica muškaraca koji su se identifikovali kao službenici CIA-e.

Agenti su insistirali na tome da se pridruže Solu i njegovoj porodici kada je napokon dobio let za Amsterdam, ali nikada nisu stigli tamo.

Posljednji put Sol je viđen na kratkom videu koji je grupa boraca za slobodu snimila, na kojem se Sol zahvaljuje na pomoći neposredno pre nego što se ukrcao na let.

Više izvora je reklo da su agenti odveli Han Sola i njegovu porodicu drugde. Nije bilo jasno da li je to Holandija ili neka druga zemlja.

CIA je odbila komentarisati ove navode New Yorkeru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: