"Tači, Veselji i drugi optuženi biće oslobođeni, Hag nema dovoljno dokaza"

Advokat Tom Gaši ocenjuje da u optužnici za ratne zločine Specijalnog tužilaštva u Hagu nema nikakvih detalja u vezi sa izveštajem Dika Martija o “Žutoj kući”.

Izvor: B92

Sreda, 11.11.2020.

14:41

Foto: Depositphotos/JanPietruszka

Kako dalje navodi, u slučaju Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih optuženih,u optužnici se ponavljaju zločini koji su već bili procesuirani na Kosovu.

On smatra da tužilaštvo neće imati dovoljno dokaza za potvrđivanje krivice optuženih i da će na kraju oni biti oslobođeni.

“Optužnica Specijalnog suda nema nikakve veze sa izveštajem Dika Martija. Na Kosovu je većina poslanika, u avgustu mesecu 2015. godine glasalo za osnivanje Specijalnog suda misleći da će jednom zauvek da okončaju sumnje i navoda Dika Martija i Karle Del Ponte u vezi ljudskih organa, u optužnici to apsolutno ne postoji ovo je ponavljanje prethodnih optužnica, u većini slučajeva u kojima sam ja bio advokat branilac za druge optužnice i mislim da je ponavljane istih slučajeva koji su već završeni na Kosovu”, kaže Gaši.

Prema njegovim rečima sud je najpre trebao da prikupi dokaze, pa da tek onda potvrdi optužnicu, a u prilog tome navodi pretres Tačijeve kuće nakon njegovog odlaska u Hag.

“Mislim da te istražne radnje, ukoliko su smatrali da su potrebne to je trebalo ranije odraditi, a ne nakon podizanja optužnica i odlaska optuženih u Hag. Mi praktično ne možemo da razumemo zbog čega su oni uhapšeni kada većina ovih optužnica koje su objavljene nema imena, događaja. Izbrisane su i neke tačke optužnice, tako ja mislim da tužilaštvo nema nikakve šanse da potvrdi nešto što se nije dogodilo”, ističe Gaši.

U izveštaju Dika Martija, Hašim Tači identifikovan je kao kum „Dreničke grupe“, a kao članove grupe spomenuo je i Džavita Haljitija, Kadrija Veseljija, Azema Silju i Fatmira Ljimaja.

Međutim, advokat Gaši navodi da nije normalno da se neko pominje u saizvršilaštvu krivičnih dela za koje je podignuta optužnica a da se oni faktički spominju imenom i prezimenom i da do sada nema nikakvih optužnica protiv njih.

Gaši ukazuje na nedostatak dokaza, ocenjujući da i ovi koji se spominju, a koje je dostavila Srbija, nisu verodostojni, s tim u vezi navodi da na kraju neće biti osuđenih za ratne zločine.

“Nije tajna da su to dokazi organa bezbednosti Srbije, čak tužilaštvo i Ministarstvo pravde Srbije javno kažu da su podneli dokumentaciju Specijalnom sudu. Mislim da sud nema razloga da prihvati tu dokumentaciju, međutim na osnovu mog iskustva nema razloga da neko brine, niko neće biti proglašen krivim a najgore je to što će biti potrošeno puno vremena i puno godina”, zaključuje Gaši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: