Erdogan kritikuje Makrona

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je kritike na račun francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images/Sean Gallup / Staff
Getty Images/Sean Gallup / Staff

On je kritikovao Makrona zbog toga što je korišćenjem antiislamske retorike koja uključuje stvaranje "francuskog islama" prikrio, kako je rekao, svoje neuspehe u vođenju svoje zemlje.

Erdogan je to rekao u utorak, tokom video sastanka Orhganizacije islmske saradnje (OIC), prenosi turski portal Hurijet dejli njuz.

Prema njegovim rečima, oni koje uznemirava porast islama napadaju tu religiju tokom kriza, a antiislam i antimuslimanska retorika najkorisnije su sredstvo zapadnih političara da prikriju svoje neuspehe.

Kao primer on je naveo "Francuski islam", "evropski islam" i "austrijski islam".

"Stvarni cilj ovih inicijativa koje predvodi francuski predsednik Makron je da se obračunaju sa islamom i muslimanima. Ne bismo smeli da dozvolimo da nas imperijalisti dele na šiitsko-sunitske, belo-crne, turske, kurdske, arapske ili farisejske. Mi ćemo se voleti samo zbog Boga, a ne zbog našeg etničkog identiteta", rekao je Erdogan.

Turski predsednik dodao je i da postoje terorističke organizacije koje eksploatišu islam, poput Boko Harama, El Šebaba, Islamske države i FETO-a, i istakao da je potrebno pravilno se obrazovati za islam kako bi se sprečili takvi devijantni talasi.

strana 1 od 647 idi na stranu