Melisa Haradinaj: Beograd ne sprovodi sporazume

Predstavnica kosovskog ministarstva spoljnih poslova Melisa Haradinaj kaže da Beograd opstruiše prijem Kosova u međunarodne organizacije, uključujući Interpol.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/lajo_2.jpg
Foto: Depositphotos/lajo_2.jpg

Pročitajte još:

Nemački ambasador: Naši srpski prijatelji pucaju sebi u nogu

Ona je to rekla na sednici Saveta bezbednosti UN.

Melisa Haradinaj je, povodom navoda srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da kosovske vlasti ne sprovode dogovore, iznela tvrdnju da "Beograd ne sprovodi sporazume".

Predstavnica Prištine je optužila Srbiju "da ne priznaje krivicu za prošle sukobe" i ukazala da "mir u regionu neće biti moguć dok kosovski Albanci ne dočekaju pravdu".

Prema njenim rečima, aktivno pomirenje je jedini put napred.

Melisa Haradinaj je dodala i da "Kosovo veruje u vladavinu prava, ali i u pravedan rat koji su vodili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova".

Haradinajeva je Srbiju optužila i za kršenje nekoliko tačaka Vašingtonskog sporazuma, navodeći moratorijum, 5G i nestale osobe, kao i da narušava stabilnost u regionu.

"Republika Kosovo je spremna da bude prijateljski sused Srbije", rekla je predstavnica Prištine i dodala da je vreme da se ide napred ka "konačnom pomirenju".

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja tokom sednice oštro je upozorio Melisu Haradinaj da će biti isključena sa narednog sastanka ukoliko budu prikazivani kosovski simboli.

"Uslovi pod kojima predstavnici Kosova mogu da učestvuju na sednicama Saveta bezbednosti su jasno postavljeni", rekao je ruski ambasador.

strana 1 od 103 idi na stranu