Opet oboren "crni rekord" - šta se dešava u Italiji? Sleduju i nove mere

U Italiji je u poslednja 24 sata registrovano rekordnih 10.925 novih slučajeva ovida 19. a preminulo je 47 pacijenata, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ Mourad Balti Touati
EPA-EFE/ Mourad Balti Touati

Ovo je drugi dan zaredom da se beleži najveći dnevni porast broja novozaraženih od početka pandemije.

Italija je u prvom talasu epidemije proletos bila najteže pogođena zemlja u Evropu a po broju žrtava je sa 36.427 preminulih na drugom mestu posle Velike Britanije, prenosi Rojters.

Konte sutra o novom nizu mera protiv širenja kovid-19

Italijanski premijer Ðužepe Konte će sutra saopštiti novi niz mera protiv pandemije, nakon što je u zemlji u poslednja 24 časa potvrđen rekordan broj od skoro 11.000 novoobolelih.

Iz kabineta italijanskog premijera je saopšteno da vlada o novim restrikcijama razgovara sa lokalnim vlastima i medicinskim ekspertima, sa ciljem da spreči širenje virusa, uz ograničavanje uticaja na pojedince i preduzeća.

Vlada je isključila mogućnost ponovnog uvođenja mera karantina i razmatra alternativne mere koje imaju za cilj smanjenje kontakta, prenosi Rojters.

Predsednik italijanskog regiona Ligurija Ðovani Toti je na fejsbuku napisao da vlada apeluje na škole da na smenu održavaju nastavu uživo i onlajn, a na kompanije da povećaju broj zaposlenih koji rade od kuće.

Vlada je u poslednjih 10 dana već dva puta pooštrila mere protiv kovid-19. Nošenje maski u javnosti je obavezno, a uvedena su i ograničenja na javna okupljanja, rad restorana, sportske i neke školske aktivnosti.

Italijski mediji tvrde da bi nove restrikcije mogle da se odnose na rad teretana i bazena i na održavanje amaterskih sportskih događaja.

Broj zaraženih u Italiji je znatno skočio u poslednjih nekoliko nedelja. Italijanske vlasti su danas potvrdile rekord od 10.925 novih slučajeva kovid-19, dok je prethodni rekord zabeležen u petak (10.010).

U zemlji je do sada korona virusom zaraženo 402.536 ljudi, a preminulo 36.474. Italija se po broju smrtnih slučajeva od posledica kovid-19 nalazi na drugom mestu u Evropi, iza Velike Britanije.

strana 1 od 640 idi na stranu