"Oko nas gori, ne znam kako je došlo do te priče"

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa dr Predrag Kon izjavio je da o vanrednom stanju nije bilo rasprave od maja, kada je ono ukinuto.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Printscreen/TV Prva
Foto: Printscreen/TV Prva

"Ne znam kako je došlo do toga da se priča o vanrednom stanju. Pominjao sam to u smislu objašnjenja da je nemoguće sprovoditi nadzor, da se pišu samo rešenja i da treba veća kontrola, ali da je to moguće samo u vanrednom stanju i da je to neprimereno u ovoj situaciji", rekao je Kon.

Kada je reč o pooštravanju postojećih mera, Kon je kazao da to zavisi isključivo od epidemiološke situacije i da ih je neprimereno "pooštravati u relativno prihvatljivoj situaciji".

On se osvrnuo i na epidemiološku situaciju u regionu.

"Oko nas gori, a virus ne poznaje granice, tu nema dileme. Nadzorni sistem je uveden, od njega očekujemo dosta i pokazue prve rezultate. Na 700 onih koji prođu granicu jedan jeste sumnjiv i treba da se testira", rekao je Kon za TV Pink.

On je ocenio da imamo vrlo dobar filter za otkrivanje slučajeva zaraze i da ih odmah izolujemo i lečimo.

"Od petka je pod nadzorom 23.000 naših državljana, njih 36 se smatra sumnjivim, a to nije mala brojka", istakao je Kon.

On je objasnio da, bez obzira na to što nećemo izbeći ulazak i širenje virusa, to možemo da usporimo.

"Jako mnogo možemo da ga usporimo i sprečimo nagli porast i obezbedimo da sistem funkcioniše, ali ne da imamo situaciju kao u julu mesecu. Nadam se da ćemo uspeti ovim merama to da sprečimo. Ako bi se nekim čudom desilo da svi sprovode mere to usporavanje bi bilo vrlo uspešno. U novembru počinju slave i biće veća frekvencija kontakata u zatvorenom prostoru", ukazao je Kon.

On je istakao i da je prošle godine u ovom periodu bilo oko 12.000 akutnih respiratornih infekcije, a da ih je sada oko 6.400, što dosta govori o tome koliko su maske značajne u borbi protiv virusa.

Kon je dodao da se pojavljuju slučajevi infekcije i u srednjim školama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 224 idi na stranu