Amerikanci poslali još jedan ratni brod, čeka se odgovor Kine

Još jedan brod američke ratne mornarice prošao je kroz Tajvanski moreuz, što je druga takva operacija američkih pomorskih snaga za dve sedmice.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2020.

10:23

Amerikanci poslali još jedan ratni brod, čeka se odgovor Kine
Maja Hitij/Staff/Getty images

- Još jedan brod američke ratne mornarice prošao je kroz Tajvanski moreuz, što je druga takva operacija američkih pomorskih snaga za dve sedmice, u situaciji u kojoj rastu tenzije između Kine i SAD.

Američka ratna mornarica saopštila je danas da je njen razarač "Halsi", koji nosi vođene projektile, juče izvršio "rutinski prolazak kroz Tajvanski moreuz" u skladu sa međunarodnim pravom, navodi Rojters.

"Prolazak broda kroz Tajvanski moreuz pokazuje posvećenost SAD slobodnom i otvorenom Indopacifiku", izjavio je jedan predstavnik američke Sedme mornaričke flote.

Prema saopštenju ministarstva odbrane Tajvana, američki ratni brod je bio na uobičajenoj misiji i situacija je za to vreme bila normalna.

Međutim, čeka se odgovor Kine, jer su SAD slanjem tog broda poslale nedvosmislenu poruku Pekingu, s kim je Vašington odavno "na kursu teških tenzija" .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: