Ko dobija, ko gubi i ko je kome za petama? VIDEO

U nedelju, Crna Gora izlazi na birališta. Predstojeće izbore, analitičari ocenjuju kao najneizvesnije do sada.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2020.

22:40

Ko dobija, ko gubi i ko je kome za petama? VIDEO
EPA/BORIS PEJOVIC

U Crnoj Gori predizborna kampanja je pri kraju, a do izbora ostalo je još tri dana. Ove godine ima manje izbornih lista,11, što je za 6 manje nego na izborima 2016.godine. Pravo glasa im 540.026 birača na 1.217 biračkih mesta. Na glasačkom lističu naći će se šest koalicija i pet partija.

Predstojeći izbori su možda i najveći politički izazov za partiju Mila Đukanovića, koji vec 30 godina vlada Crnom Gorom. Nosilac izborne liste je sadašnji premijer Dusko Marković.

Jedan od najvećih konkurenata DPS-u biće novoformirana koalicija "Za budućnost Crne Gore", koju predvodi Demokratski front, sa dobro poznatim licima Andrijom Mandićem, Milanom Knezevićem i Nebojsom Medojevićem. U toj koaliciji se nalazi i Socijalistička narodna partija, osnovana 1988.godine , čiji je osnivač bio pokojni Momir Bulatović. Nosilac liste je Zdravko Krivokapić.

Još jedna opoziciona partija koja pretenduje na vlast je i ona koju prevodi Demokratska Crna Gora. Stranka je osnovana 2015 godine kada se deo Socijalističke partije Crne Gore odvojila, a nosilac liste je Aleksa Bečić.

Na izborima će nastupiti i koalcija Crno na bijelo, oni kako kažu predstvljaju građansku Crnu Goru željnu promena i pravde.

Posle dužeg vremena prvi na listi Socijal-demokrtske partije Crne Gore neće biti Ranko Krivokapić, čovek koji je bio jedan od najprepoznatljivijih zagovornika i jedan od simbola nezavisne Crne Gore. Posle njegove ostavke u junu prošle godine, na čelo stranke dolazi Draginja Vuksanović koja i predvodi tu listu.

Šta kažu istraživanja, ko dobija, ko gubi i ko je kome za petama? Prema poslednjem istraživanju CEDEM-a iz avgusta očekuje se da izlasnost bude 66%, a rejting partija prema njihovim prognozama je sledećI:

Koalicija "Odlučno za Crnu Goru DPS - Milo Đukanović" može da računa na 35,3 odsto glasova, a u decembru je samo DPS imao 37 odsto. Dosadašnji koalicioni partneri DPS-a, socijaldemokrate imaju 5,3 odsto, a Bošnjačka stranka 4,8 odsto. Najveću podršku od opozicionih stranaka ima prosrpski blok "Za budućnost Crne Gore" 24,7 odsto i građanska koalicija "Mir je naša nacija" demokratske Crne Gore sa 16,5 odsto.

Od političara najpopularniji je nestranački kandidat koji vodi prosrpsku koaliciju Zdravko Krivokapić pa tek sledi Milo Đukanović, kojem se lični rejting smanuje.

Smanjuje se i poverenje u institucije, ali i u tamošnjeg predsednika Mila Đukanovića. Tako Srpska pravoslavna crkva ima daleko veće poverenje građana Crne Gore od predsednika Đukanovića. Čak 46,4 građana ima poverenje u SPC, a 33,8 u predsednika, pokazala su poslednja istraživanja CEDEM-a. Mediji i politički analitičari te izbore ocenjuju kao istorijske i najneizvesnije, a i po prvi put mitropoluit crnogorsko- primorski Amfilohije izaći će na glasanje i pozvao je sve da izađe na izbore i odbrane svetinje Božije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: