Agent CIA optužen za špijunažu

Bivši agent Centralne obaveštajne agencije Aleksander Juk Čing Ma (67) uhapšen je pod optužbom da je, špijunirao za Kinu.

Izvor: B92

Utorak, 18.08.2020.

12:28

Agent CIA optužen za špijunažu
Ilustracija: EPA/EFE Olivier Douliery/POOL

On je osumnjičen da ja to radio zajedno sa rođakom, takođe zaposlenim u Agenciji.

To je saopštilo američko ministarstvo pravde, navodeći da je on uhapšen u petak i optužen da je odavao poverljive informacije iz sektora odbrane Kineskoj obaveštajnoj službi, prenosi BBC.

Kako se navodi, to je još jedno u nizu hapšenja u vremenu rastućih tenzija između Vašingtona i Pekinga.

Ma bi trebalo danas da se pojavi pred sudom, a prema najavama očekuje ga maksimalna kazna zatvora ukoliko bude pravosnažno osuđen.

Ma je naturalizovani državljanin SAD rođen u Hongkongu, a u CIA-e je počeo da radi 1982. godine.

Tužilaštvo je navelo da je napustio CIA-e posle sedam godina i da je radio u Šangaju pre nego što se preselio na Havaje 2001. godine.

Agencija ga tereti da je odavao poverljive informacije o zaposlenima u CIA-i, operacijama i metodama komunikacije sa kineskim službama.

Uhvaćen je tako što je deo njegovih razgovora koje je obavljao u Hongkongu snimljen i na kome se vidi kako dobija 50.000 dolara u gotovini za informacije.

Dodaje se i da je, dok je živeo na Havajima, sarađivao sa FBI kako bi imao pristup poverljivim dokumentima američke vlade, a zatim ih prosleđivao Kini.

Za sada je nejasno zašto je bilo potrebno toliko vremena da se Ma uhvati.

Njehgov neimenovani rođak, star 85 godina, takođe je naturalizovani državljanin SAD rođen u Šangaju, ali tužilaštvo nije naložilo njegovo hapšenje zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: