Atinu podržali Francuska i Izrael, Nemačka poziva na razumno ponašanje - tenzije rastu svakog dana FOTO

Turski istraživački brod "Oruč reis", koji se nalazi na pola puta između Krita i Kipra, prati grčka flotila.

Izvor: RTS, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/French Defense Ministry via AP
Foto: Tanjug/French Defense Ministry via AP

Pogledi čitavog sveta upereni su tamo zbog novih, opasnih tenzija između Atine i Ankare, piše RTS pozivajući se na grčke medije..

Atina traži raspoređivanje američkih snaga.

Bliske susrete turskih i grčkih fregata, koji su u poslednja 24 časa u priličnoj meri uzburkali strasti na istočnom Mediteranu, zamenila je zapaljiva retorika zvaničnika iz Ankare, pa je ministar finansija Berat Albajrak rekao da je red na novu generaciju da plati cenu nezavisnosti.

"Naš lider nije posustajao. To je naša dužnost. Ukoliko nas napadnu, uzvratićemo. Borićemo se do kraja", rekao je Albajrak, prenosi dnevnik Hurijet.

Izjava turskog ministra usledila je posle serije sličnih reči predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je Grčku upozorio da će flotila koja prati istraživački brod "Oruč reis" uzvratiti na svaku provokaciju grčkih brodova.

Iako mediji u Grčkoj i Turskoj javljaju o znatno povećanom broju letova borbenih aviona u zoni u kojoj je tokom proteklih godinu dana registrovano nekoliko stotina incidenata, čini se da su dve flotile, posle bliskog susreta fregata, ipak udaljene dovoljno da bi se izbegao kakav budući problem.

Prema sajtu "Marintrafik", koji prati pomorski saobraćaj, turska flotila i "Oruč reis" su se u petak posle podne nalazili na otprilike pola puta između Krita i Kipra, uz povremene zbunjujuće manevre.

Grčka "Ta nea" navodi da je "Oruč reis" promenio kurs za 180 stepeni, kao i da sada nije poznata sledeća destinacija turske flotile.

"Oruč reis" je promenio kurs svega 24 časa posle sudara grčke i turske fregate prilikom, očigledno, nespretnog manevrisanja, što je kasnije dovelo od ozbiljnih optužbi dve strane i pretnji Redžepa Tajipa Erdogana da će prilikom sledećeg takvog incidenta turski brodovi žestoko odgovoriti.

Napetost u odnosima između Atine i Ankare izazvala je niz reakcija, pa se Francuska odmah svrstala na stranu Grčke i u region uputila nosač helikoptera, fregatu i dva "rafala". Atinu je podržao i Izrael, dok je Nemačka pozvala sukobljene strane na razum.

Grčka je, u međuvremenu, pozvala Amerikance da pojačaju prisustvo na Istočnom Mediteranu. Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Denidas je značajnije angažovanje američkih snaga zatražio od državnog sekretara SAD Majka Pompea u Beču, javlja "Ta nea".

EU solidarni sa Grčkom

Foto: Tanjug/Greek National Defence via AP
Foto: Tanjug/Greek National Defence via AP

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije izrazili su večeras "punu solidarnost" s Grčkom i Kiprom i pozvali Tursku na "hitnu deeskalaciju", nakon što je turski brod počeo istraživanja nafte i gasa u spornima vodama istočnog Mediterana.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel napisao je nakon hitnog sastanka na Tviteru da EU izražava punu solidarnost sa Grčkom i Kiprom i pozvao Tursku na hitnu deeskalaciju i povratak pregovorima.

Foto: Tanjug/Greek National Defence via AP
Foto: Tanjug/Greek National Defence via AP

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas, koji se ranije danas u Beču sastao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, rekao je da je "zadovoljan" solidarnošću partnera iz EU i njihovom osudom "nezakonitog ponašanja Turske".

"Turska je jedina odgovorna za eskalaciju tenzija u istočnom Mediteranu i mora hitno da napusti grčki kontinentalni pojas. To je neophodan uslov za deeskalaciju", rekao je Dendijas.

Turski brod "Oruč Reis" počeo je pre dva dana istraživanja u spornom području u istočnom Mediteranu, bogatom naftom i gasom, uprkos protivljenju Grčke, koja tvrdi da se ta oblast preklapa sa njenim kontinentalnim pojasom.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ranije je rekao da će Ankara nastaviti istraživačka bušenja do 23. avgusta kao što je planirano, ali je nakon telefonskog razgovora s nemačkom kancelarkom Angelom merkel nagovestio da su se Ankara i Berlin dogovorili oko "ublažavanja" pozicije kada je reč o datumu.

On je, međutim, rekao u petak da Turska nastavlja rad na istraživanju nafte i gasa u istočnom delu Sredozemnog mora, jer Grčka nije održala obećanja u vezi sa tim aktivnostima u regionu.

Foto: Tanjug/Greek National Defence via AP
Foto: Tanjug/Greek National Defence via AP

strana 1 od 580 idi na stranu