EU: Granice zatvorene do 15. juna

Evropska komisija pozvala je zemlje EU i Šengenske (bezvizne) zone da na još 30 dana produže privremeno ograničenje putovanja u zemlje članice.

Izvor: B92

Petak, 08.05.2020.

20:03

EU: Granice zatvorene do 15. juna
Getty Images/Andreas Gebert

Ograničenje se odnosi na sva putovanja građana trećih zemalja koja nisu od suštinskog značaja, a primenjuje se na spoljnim granicama EU obuhvatajući i zemlje Šengena koje su van EU (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska).

Iz Komisije poručuju da je, bez obzira na prvobitne korake država članica EU ka popuštanju mera protiv kovida 19, “situacija i dalje krhka kako u Evropi tako i širom sveta”.

Komesarka za unutrašnje poslove llva Johanson ponavlja da je neophodan koordinisan i postepeni pristup za funkcionisanje šengenskog bezviznog prostora.

“Ograničenja koja se odnose na slobodnu kretanja i kontrolu na unutrašnjim granicama moraće da se postepeno ukinu pre nego što uklonimo ograničenja na spoljnim granicama i obezbedimo pristup građanima koji ne dolaze iz EU”, poručila je komesarka Johanson.

Komesar za promociju evropskog načina života Margaritis Šinas dodaje da je smanjena fizička interakcija između ljudi i dalje način kojim se pokušava zaustaviti širenje koronavirusa.

“Uprkos napretku u mnogim evropskim zemljama, situacija u svetu je veoma nestabilna. Neophodno je da bilo koja preduzeta akcija bude postepena i da se različite mere ukidaju u različitim fazama”, rekao je Šinas.

Iz Brisela pozivaju na kontinuirani koordinirani pristup produžetku ograničenju ulazaka u EU i ocenjuju da delovanje na spoljnim granicama može biti delotvorno samo ako ga sprovode sve države EU i šengenske države na svim granicama.

Evropska komiisja je u okviru mera za zaustavljanje širenja kovida 19 16. marta prvi put pozvala članice EU i šengenske zone da uvedu privremeno ograničenje ulazaka za sva putovanja koja nisu od suštinskog značaja.

Ova mera produžena je 8. aprila za još 30 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: