"Nastavićemo da se konsultujemo sa Turskom o Siriji"

SAD nisu blokirale usvajanje zajedničkog saopštenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za medije u znak podrške rusko-turskom sporazumu oko Sirije u UN.

Izvor: B92

Nedelja, 08.03.2020.

22:26

Ilustracija: Getty images/ Mark Wilson/Staff

Saopštila je portparolka Stejt departmenta SAD Morgan Ortagus, prenosi Sputnjik.

"Vašington ceni jučerašnje konsultacije u SB UN o Idlibu. Suprotno obaveštenjima, sa naše strane nije bilo veta, ni blokiranja, niti bilo čega", napisala je ona na Tviteru.

Prethodno je izvor u SB UN izjavio da zajedničko saopštenje nije usvojeno zbog SAD.

"SAD nastavljaju da prate bezbednosnu situaciju na severozapadu Sirije i konsultovaće se s Turskom o uslovima za očuvanje režima prekida vatre”, napisala je Ortagus.

Podsetimo, pregovori predsednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana povodom zaoštravanja situacije u sirijskoj provinciji Idlib su održani u Moskvi prošlog četvrtka.

Dvojica lidera su usaglasila zajednički dokument o normalizaciji situacije u Idlibu, koji sadrži tri tačke.

To su: prekid vatre koji počinje u ponoć u noći između 5. i 6. marta, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dve zemlje od 15. marta duž puta M4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: