Da li se poštuje ono što su potpisali Putin i Erdogan?

Opozicioni aktivisti i nevladina organizacija koja prati rat u Siriji javljaju jutros da u Idlibu vlada relativan mir posle proglašenja primirja.

Izvor: B92

Petak, 06.03.2020.

12:16

Da li se poštuje ono što su potpisali Putin i Erdogan?
EPA-EFE MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K

Primirje koje su juče u Moskvi dogovorili predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan stupilo je na snagu noćas u ponoć.

U avionskim napadima u prošla tri meseca ubijeno je na stotine ljudi i poslati milioni ka turskoj granici nakon napada sirijske vlade na zadnje uporište pobunjenika, što je Rusija podržala.

Rusija i Turska podržavaju suparničke strane u ovom konfliktu.

Situacija u severozapadnoj provinciji Idlib se pogoršala nakon što je Turska poslala tamo na hiljade vojnika.

U sukobima, život je izgubilo 60 turskih vojnika i još više sirijskih od početka februara.

Nevladina sirijska opservatorija za ljudska prava, koja prati dešavanja u Siriji, izvestila je da ratni avioni Rusije i Sirije nisu bili u vazdušnom prostoru iznad Idliba u petak, ali je prijavila da je bilo manjih prekršaja u prva tri sata primirja.

Izgleda da je rusko-turski sporazum pomogao Rusiji da dođe do svog cilja, da dozvoli Siriji da zadrži kontrolu nad autoputem jug-sever, poznatijim kao M5, ocenjuje AP.

Sirijske snage zauzele su taj autopout u poslednjoj ofanzivi na Idlib.

Prema dogovoru o prekidu vatre, u provinciji Idlib uspostavio bi se sigurnosni koridor oko autoputa istok-zapad poznatiji kao M4. Na tom putu ruske i turske snage trebalo bi da počnu zajedničke patrole od 15. marta.

Dva autoputa su, prema sporazumu, trebalo da budu otvorena pre kraja 2018. ali zbog protivljenja ekstremista povezanih sa Al Kaidom, te saobraćajnice ostale su zatvorene. Ponovno otvaranje autoputa M4 biće test za rusko-turski sporazum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: