"Ako Srbiji zatreba pomoć, znaju gde će da nas nađu" VIDEO

Šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto ponudio je Srbiji dodatnu pomoć u slučaju povećanja migrantskog pritiska.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2020.

19:56

EPA-EFE/ Szilard Koszticsak

"Ako Srbiji zatreba pomoć, znaju gde će da nas nađu", poručio je Sijarto.

Petre Sijarto učestvuje u Zagrebu na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije. Za petak 6. marta predviđeno je da se šefovi evropskih diplomatija, takođe u Zagrebu, sastanu na vanrednoj sednici Saveta EU, posvećenoj situaciji u Siriji i Turskoj i migrantskoj krizi na tursko-grčkoj granici.

"Interesantna je činjenica da zemlje koje su 2015. godine kritikovale Mađarsku zbog mera preduzetih u cilju zaštite granica sada podržavaju Grčku da uradi isto", kaže Sijarto.

On podseća da je prošle nedelje u Beogradu razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem o eventalnoj dodatnoj podršci Mađarske u obezbeđivanju južnih granica Srbije od migrantskog talasa.

"Mađarska je spremna da razgovara o tome. Po smenama, više od 600 mađarskih policijaca služi već na južnim granicma Srbije, a spremni smo da damo i dodatnu tehničku podršku", kaže Sijarto.

Šef mađarske diplomatije kaže da je tokom boravka u Beogradu dobio i informaciju da je Srbija spremna da otvori 5 novih pregovaračkih poglavlja.

”Ne vidim zašto to ne bi i uradili”, poručio je Sijarto.

On je izrazio nadu da će hrvatsko predsedavanje Savetu Unije biti uspešnije od finskog po broju međuvladnih konferencija na kojima se otvaraju nova poglavlja u pristupnim pregovorima kandidata sa EU.

Tokom šest meseci predsedavanja Finske samo je Srbija održala jednu međuvladinu konferenciju na kojoj je otvoreno jedno pregovaračko poglavlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: