Svet 0

09.05.2024.

8:36

Bajden: Upozorio sam, ako napadnu, nema oružja

Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je prvi put javno u sredu da će SAD obustaviti isporuku određenog oružja Izraelu, ukoliko izraelske snage izvrše veliku invaziju na grad Rafu na jugu Pojasa Gaze.

Izvor: Tanjug

Bajden: Upozorio sam, ako napadnu, nema oružja
Tanjug/AP Photo/Evan Vucci, File

Podeli:

Bajden je u intervjuu za Si-En-En priznao da je Izrael koristio američko oružje za ubijanje civila u Pojasu Gaze.

Bajden je rekao da će SAD nastaviti da isporučuju Izraelu odbrambeno oružje, uključujući i sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola" da bi, kako je naveo, odgovorio na napade sa Bliskog istoka.

Predsednik SAD je, međutim, naglasio da Vašington neće isporučivati Izraelu bombe i artiljerijske granate.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je za Rojters da su SAD pažljivo pregledale isporuku oružja koje bi se moglo koristiti u izraelskom napadu na Rafu i da su pauzirale pošiljku koja se sastoji od 1.800 bombi od 907 kilograma i 1.700 bombi od 226 kilograma.

Izrael je ove sedmice napao Rafu, gde je više od milion Palestinaca našlo utočište od sukoba u drugim delovima Pojasa Gaze, a Tel Aviv je saopštio da je reč o "ograničenoj operaciji".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: