UN: Rešiti konflikt stvaranjem dve države

Njujork -- Savet bezbednosti UN ponovio je svoju podršku rešenju izraelsko-palestinskog konflikta formiranjem dve države.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty images/ Spencer Platt / Staff/ ilustracija.
Getty images/ Spencer Platt / Staff/ ilustracija.

Kako prenosi AP, ovo je prvo oglašavanje UN o izraelsko-palestinskom pitanju od kako je američki predsednik Donald Tramp u januaru predstavio svoj plan za rešenje višedecenijskog konflikta.

Američka agencija podseća da je Trampov plan naišao na pozitivne reakcije izraelske strane, dok su ga Palestinci trenutno odlučno odbacili.

U današnjem saopštenju SB UN, za koje je glasalo svih 15 članica SB, uključujući i SAD, ne pominje se Trampov plan, a nema govora ni o palestinskim pretenzijama o stvaranju nezavisne države, koja bi podrazumevala celu Zapadnu obalu i istočni Jerusalim - teritorije koje je Izrael okupirao tokom Bliskoistočnog rata 1967. godine.

Palestinci, kako podseća AP, zahtevaju i da se sa pomenutih teritorija skloni više od 700.000 izraelskih doseljenika.

U saopštenju UN se ne pominju ni ti zahtevi, ali se zato daje podrška rešenju konflikta stvaranjem dve države, dodaje AP.

Trampov plan, koji je, kako navodi AP, "pompezno predstavljen" krajem januara u Beloj kući, predviđa davanje suvereniteta Izraelu nad velikim delom okupirane Zapadne obale, dok nema govora o palestinskom snu o nezavisnoj državi.

Umesto toga, u Trampovom planu se Palestincima nudi ograničena autonomija, ali pod uslovom da se povinuju mnogobrojnim zahtevima, među kojima je i demilitarizacija.

Izrael bi, takođe, nad tom palestinskom autonomnom teritorijom prema Trampovom planu, imao potpunu bezbednosnu kontrolu, dodaje Asošijejted pres.

strana 1 od 553 idi na stranu