Pokrenuta peticija protiv izručenja Asanža u SAD

Reporteri bez granica pokrenuli su peticiju protiv ekstradicije osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.02.2020.

14:28

Pokrenuta peticija protiv izručenja Asanža u SAD
Getty Images/Hollie Adams

Iniijativa dolazi samo nekoliko dana pred saslušanje pred sudom u Londonu.

Ta organizacija poziva vladu Velike Britanije da u postupanju prema Asanžu u prvi plan stavi slobodu izražavanja i odbranu novinarstva i da deluje u skladu sa britanskim pravom i obavezama koje proizilaze iz međunarodnog humanitarnog prava.

U saopštenju Reporteri bez granica podsećaju da se Asanž u SAD suočava sa kaznom od 175 godina zatvora zbog optužbi u vezi s objavljivanjem i obezbeđivanjem drugim novinarima informacija koje su služile javnom interesu.

U toku je i potpisivanje elektronske peticije na sajtu Reportera bez granica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: