Varhelji: Slobodni i fer izbori u Srbiji su tu

Slobodni i fer izbori su tu, rekao je danas evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/ Malton Dibra
EPA/ Malton Dibra

Varhelji je poručio da će pozvati stranke koje ne učestvuju u dijalogu da se vrate za pregovarački sto.

On je tako odgovorio na pitanje da li postoje uslovi za fer i poštene izbore u Srbiji i da li bi pozvao političke stranke da učestvuju na njima.

"Možemo da kažemo, uslovi su ispunjeni, ali to mora biti preneto ljudima. Razumem da parlament radi na ispunjenju svojih zadataka, trenutno je u toku proces za popunjavanje slobodnih mesta u REM-u, parlament radi na tome i radiće na tome iduće nedelje, idemo ka tome", rekao je Varhelji na konferenciji za novinare posle sastanka sa parlamentarnim strankama.

Na pitanje da li je razgovarano o kritikama zbog izmena izbornog procesa nekoliko meseci pred izbore, Varhelji je rekao da jeste, i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i s predsednicom skupštine Majom Gojković.

"Rekao sam im da promene u poslednjem trenutku nisu najbolji način da se počne period kampanje. Odgovorili su nam da je ovo podržao ceo parlament, cela skupština, i da to ne treba da bude nikakva preokupacija, ali u različitim političkim sistemima imate drugačije izborne uslove i različite nivoe za cenzus", rekao je Varhelji.

On je dodao da je ključno da parlament bude jedinstven u tome, da se oni svi dogovore i ako je ta odluka prihvaćena, onda je to u redu. Upitan da li su doneti konkretni mehanizmi kako bi se oni koji ne učestvuju u dijalogu vratili za pregovarački sto, Varhelji je rekao da tek treba da se sretne sa njima i da će pokušati lično da ih ubedi da sednu za sto sa evroparlamentarcima.

"Pozvaću ih da učestvuju", rekao je Varhelji.

strana 1 od 122 idi na stranu