Otkriveno koliko je koštao "patetični" promotivni spot Hrvatske, u kom se pominje Nikola Tesla VIDEO

Index.hr je saznao koliko je koštao trominutni promotivni spot snimljen povodom predsedavanja Republike Hrvatske Evropskoj uniji.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna
Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna

Promotivni spot koji je prošle nedelje predstavio premijer Andrej Plenković na zajedničkom zasedanju hrvatske vlade i Evropske komisije, koštao je "čak 1.390.568,83 kuna (preko 185.000 evra) što uključuje sve troškove snimanja i prateće logistike”.

Index je već pisao o spotu, koji počinje rečenicom "Sećam se podeljene Evrope i Hrvatske same na grubom moru, ali vratili smo se kući i naš put tek počinje", a sastoji se od, kako Index navodi, reda konzervativne demografske patetike, reda nacionalne sportske patetike i reda deluzivne samohvale vladajućih.

U spotu vidimo srećnu i prosperitetnu Hrvatsku, Nikolu Teslu, Matu Rimca i Luku Modrića, mlade uspešne preduzetnike koji ostaju na svojoj dedovini (da, reč “dedovina” se morala spomenuti, naglašava Indeks), uspehe fudbalske reprezentacije koje Hrvati prate uz crno vino i prigodnu zakusku.

Sve završava prikazom šire hrvatske porodice od nekoliko generacija, koja se okupila u luksuznoj modernističkoj vili iznad grada, dakle slikom nečega što 99 posto Hrvata nikad nije doživelo, piše autor teksta.

Već na samom početku spota kojim se Hrvatska "predstavlja" povodom predsedavanja Uniji, pominje se i Nikola Tesla.

"Svima će nam trebati brodovi kada more naraste do tu. Ali ja imam plan kako da pomognem ljudima. Znate, kao Nikola Tesla" - govori devojčica Klara u spotu.

strana 1 od 167 idi na stranu