Poziv na velike demonstracije protiv Amerike

Bagdad -- Irački šiitski vođa Moktada Sadr pozvao je u utorak na velike demonstracije koje će osuditi američko prisustvo u Iraku.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/  MURTAJA LATEEF
Ilustracija: EPA-EFE/ MURTAJA LATEEF

"Iračko nebo i njegov suverenitet krše okupacione snage", napisao je on na svom nalogu na Tviteru aludirajući na SAD, koje su početkom januara u napadu dronom u Bagdadu ubile iranskog generala Kasima Sulejmanija, kao i drugog najvažnijeg čoveka u komandnom lancu iračkih snaga Hašd-al Šabi Abua Mehdija al-Mohandisa.

Moktada Sadr u svojoj poruci na Tviteru poziva na "irački revolt" i na "mirne demonstracije milion ljudi protiv prisustva Amerikanaca". Nije objavio datum tog skupa.

Njegov poziv upućen je u vreme kada se održavaju demonstracije, pokrenute u oktobru, protiv iračkih vlasti, koje demonstranti optužuju da su nesposobne i korumpirane, i protiv Irana i njegovog rastućeg uticaja u zemlji.

Od smrti Sulejmanija i Mohandisa demonstranti takođe osuđuju SAD, čiji nedavni vazdušni udari u Iraku prete da uvedu zemlju u haos.

Irački parlament je 5. januara zatražio odlazak američkih trupa iz Iraka, a proiranske frakcije u zemlji nazivaju američke snage okupacionim snagama.

Demonstranti takođe žele da se prekine uticaj Teherana koji je odgovorio na ubistvo Solejmanija raketnim napadom na dve baze u Iraku gde su stacionirani američki vojnici.

Na političkom planu vladajuća garnitura nije u stanju da se dogovori i imenuje naslednika premijera u ostavci Adela Abdela Mahdija i njegove vlade.

Demonstracije protiv vlasti obeležene nasiljem održavaju se od oktobra. U sukobima sa snagama reda poginulo je 460 ljudi, skoro svi demonstranti, a više od 25.000 je povređeno.

strana 1 od 573 idi na stranu