"Da bude sasvim jasno da je reč o SPC. To smo rekli i Albancima da ne bi oni izmišljali svoje crkve"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare rekao je da nije razgovarao sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Vučić je rekao da vlasti Crne Gore moraju da vode dijalog u vezi sa spornim Zakonom o slobodi veroispovesti sa Srpskom pravoslavnom crkvom, čiji je deo Mitropolija crnogorsko-primorska.

On je, posle otvaranja novog pogona fabrike Mei Ta u Obrenovcu, rekao da je dijalog "uvek lekovit" i dodao da je Srbija spremna da pomogne "po svim pitanjima" u vezi sa situacijom u Crnoj Gori.

"Nisam razgovarao sa Milom Đukanovićem. Vidim da svi žele da učestvuju u dijalogu i i nemam ništa proitv toga. Želim da obratite pažnju, crnogorske vlasti govore o Mitropoliiji crnogorsko-primorskoj, a treba da se govori sa SPC", istakao je Vučić i dodao:

"Mi se ne mešamo, ali imam samo jedan strah. Želim da obratite pažnju na jednu stvar, crnogorske vlasti spominju dijalog sa Mitropolijom crnogorskom-primorskom. Oni moraju da razgovaraju sa SPC. Da bude sasvim jasno da je reč o Srpskoj pravoslavnoj crkvi sa sedištem u Beogradu. To je naš stav bio i u razgovoru sa Albancima, u Briselu, da ne bi oni izmišljali svoje crkve. Mi smo spremni da pomognemo po svim pitanjima, ali vidim da bi svi da rade ono što im nije posao, ali bolje je sačekati malo."

Potpredsednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin izjavio je ranije da je vlada spremna da bez odlaganja započne dijalog o primeni Zakona o slobodi veroispovesti sa "svim verskim zajednicama" kao i da je spremna da sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom razgovara i o uslovima pod kojima bi mogao biti zaključen temeljni ugovor, "čim sama Mitropolija iskaže spremnost za ovom vrstom dijaloga".

Vučić je to izjavio reagujući na zabrinutost evroposlanice Tanje Fajon zbog mogućnosti smanjenja cenzusa u Srbiji pred izbore, da se nada da će se ona kao "istaknuti borac za ljudska prava" izboriti da Srbi u njenoj rodnoj Sloveniji dobiju status nacionalne manjine.

"Ja sam uvek zainteresovan za svaku reč Tanje Fajon. Naročito ako se tiču prava srpskog naroda u Sloveniji. Očekujem da se ona, kao istaknuti borac za ljudska prava, izbori da oni imaju status nacionalne manjine, jer su tamo najveća manjinska grupa", rekao je Vučić u Obrenovcu.

Predsednica odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanja Fajon izjavila je ranije da je zabrinuta zbog ideje o smanjenju izbornog cenzusa u Srbiji sa pet na tri odsto.

"Nisam videla da je spuštanje izbornog cenzusa akcija o kojoj je bilo koja od političkih stranaka raspravljala tokom našeg jesenjeg dijaloga. Radikalne promene izbornih pravila tako blizu održavanja izbora veoma su opasne taktike", rekla je Tanja Fajon za list Blic. Prema njenim rečima, to se uglavnom ne smatra dobrom praksom i može ozbiljno da potkopa poverenje.

"Kako političke stranke ili glasači mogu da imaju dovoljno vremena da se upoznaju s njima? Teško, radije izaziva zabrinutost zbog poštenosti izbora", rekla je ona.

"Raduju se oni"

"Dragan Đilas i Vuk Jeremić znaju da im je smanjenje cenzusa jedina šansa da uđu u parlament, a sva njihova argumentacija protiv je glupost, prosto, moraju nešto na televiziji da kažu", istakao je Vučić.

Vučić je, upitan zašto Đilasu i Jeremiću, i drugima, smeta spuštanje cenzusa, odgovorio da im ne smeta, već da se raduju tome.

"Znaju oni da im je to šansa da uđu u parlament sledeći put, ako ne sada“, podvukao je on. Na dodatno pitanje zašto se sada protive kada ranije, dok su bili na vlasti, nisu bili protiv, Vučić je odgovorio da ne treba tražiti ozbiljnu argumentaciju kako bi se pobijala njihova neozbiljna.

"To je jedina šansa da pređu cenzus, makar za dve, tri, četiri ili šest godina. Jedina šansa. Glupost je što iznose, ali moraju nešto na televiziji da kažu", objasnio je Vučić.

Izbori neće biti odloženi

"Nema odlaganja izbora, neću kršiti ustav, zalud se Djilas i Obradović nadaju da će me niko naterati da oni sa po 2 odsto podrške udju u vladu", poručuje predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da bi odlaganje izbora bilo moguće samo ako se prekrši Ustav i poručio da to sigurno neće uraditi.

On je tako prokomentarisao izjavu Boška Obradovića da je dozvoljeno i odložiti izbore, ako je dozvoljno smanjiti cenzus.

"Jeste, ako pogazite Ustav, ali mi ne pada napamet da gazim Ustav i da uvodim vanredno stanje", naglasio je Vučić. A ako se menja cenzus, menja se, kaže, tako što nije dozvoljeno da ga povišavate i otežavate političkim protivnicima, ali je normalno da olakšavate političkim protivnicima.

Ističe da se Obradović i Djilas valjda nadaju da će "neko" naterati vlast da oni sa po dva odsto glasova udju u vladu.

"Ni to se neće desiti. Neka oni rade svoj posao, a mi svoj. A, narod će svoje reći", dodao je Vučić.

"Više nije tvoje vreme, Vilijame"

"Nema ništa, Vilijame, od ta tvoja ćorava posla", rekao je Vučić, komentarišući medijske navode da je nekadašnji šef Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker stigao u Prištinu "da formira vladu".

"Srbija danas nije šaka zobi koju možete da pozobate, kao što ste radili 1999. godine. Što si oposlio 1999. godine, to si uradio, više nije tvoje vreme, Vilijame", rekao je Vučić, odgovarajući na novinarska pitanja.

On je ironično primetio da je Voker, kao što je nekada po sopstvenom priznanju formirao nezavisno Kosovo, sada otišao u Prištinu, jer je vreme da se formira velika Albanija, ali je istakao da se to neće dogoditi.

"Nema ništa, Vilijame, od ta tvoja ćorava posla", rekao je Vučić.

Nekadašnji šef verifikacione misije OEBS Vilijam Voker, koji je ostao upamćen kao čovek posle čijeg izveštaja o navodnom "masakru" u Račku je 1999. godine NATO bombardovao Srbiju i SR Jugoslaviju, juče je bio u sedištu Demokratskog saveza Kosova u Prištini.

Kako su naveli prištinski mediji, on boravi na KiM povodom 21. godišnjice Račka, a njegova poseta DSK nije bila najavljena, Gazeta piše da je Voker došao u DSK zbog razgovora sa Isom Mustafom o pregovorima sa Aljbinom Kurtijem i Samoopredeljenjem o koalicionoj vladi.

Bivši američki diplomata, kojeg mediji dovode u vezu sa CIA, Voker, stigao je na Kosovo na poziv Bedžeta Pacolija, koji je pre tri dana na Fejsbuku objavio njihovu zajedničku fotografiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 126 idi na stranu