Među poginulim Kanađanima studenti, profesori, istraživači...

Među poginulima u rušenju ukrajinskog aviona koji je iz Teherana leteo u Toronto, bilo je 63 Kanađana iranskog porekla.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.01.2020.

23:06

Među poginulim Kanađanima studenti, profesori, istraživači...
Foto: Tanjug/AP/Mohammad Nasir

Većina su bili profesori, istraživači i studenti na univerzitetima u Kanadi, javlja Rojters.

"To je neizreciv gubitak", izjavila je Neda Magbuleh, profesorka sociologije na Univerzitetu u Torontu, koja se bavila migracijama Iranaca u SAD i Kanadu.

Ona je rekla da su četvoro studenata Univerziteta u Torontu koji su poginuli u nesreći "istinski predstavljali najbolje mlade istraživače u celom svetu".

Rojters navodi da su mnogi među stradalima visoko obrazovani Kanađani iranskog porekla, od kojih su neki zajedno studirali na Univerzitetu Šarif u Teheranu.

Agencija podseća da se broj iranskih studenata u Kanadi udvostručio između 2016. i 2018, odnosno pošto su SAD 2017. pooštrile sankcije prema Iranu.

Kanada je postala glavna destinacija za najbolje iranske studente inženjerstva delom i zbog toga što nudi mogućnost državljanstva za strane studente.

U nesreći ukrajinskog aviona koji se u sredu srušio po poletanju iz Teherana poginulo je svih 176 putnika i članova posade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: