Irak trajno izbacuje iz zemlje američke vojnike

Irački parlament doneo je rezoluciju po kojoj se američki vojnici trajno izbacuju iz te zemlje, javlja BBC.

Izvor: B92, index.hr

Nedelja, 05.01.2020.

16:22

Irak trajno izbacuje iz zemlje američke vojnike
Tanjug/AP Photo/Nasser Nasser

Do odluke je došlo nakon što su američke snage ubile iranskog generala. Parlament u Bagdadu takođe je pozvao na zabranu stranim silama da koriste iračku zemlju, vazdušni prostor ili vodu iz bilo kog razloga.

SAD ima oko 5.000 vojnog osoblja u Iraku, većinom savetnike.

Parlament je održao vanrednu sednicu koja se uživo prenosila na teleziji, a kojoj je prisustvovao odlazeći premijer Adel Abdel Mahdi.

Poslanici su usvojili odluku kojom se vlada "primorava na očuvanje suvereniteta zemlje povlačenjem zahteva o pomoći", izjavio je predsednik parlamenta Muhamed al Halbusi.

Ta odluka je usledila nakon napada američkom bespilotnom letelicom na aerodrom kod Bagada. U tom napadu je u petak ubijen iranski general Kasem Sulejmani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: