Razmenjeno 200 zatvorenika: "Sada sledi puna primena primirja"

Ukrajinske i proruske snage na istoku Ukrajine razmenile su danas 200 zatvorenika, kao deo sporazuma postignutog na sastanku Normandijske četvorke u Parizu.

Izvor: B92

Nedelja, 29.12.2019.

19:16

Razmenjeno 200 zatvorenika:
Ilustracija: Depositphotos/Ruletkka

Razmena zatvorenika obavljena je na kontrolnoj tački nedaleko od grada Horlivka koji drže proruske snage, i tokom nje vlasti oblasti Donjeck i Luganjsk vratile su Ukrajini 124 zatvorenika, dok je Ukrajina oslobodila 76, prenosi AP.

Kako se navodi, među zatvorenicima koje je oslobodila Ukrajina je i pet bivših članova specijalnih policijskih snaga Berkut, koja se sumnjiči da je pucala na učesnike protesta u Kijevu 2014. godine.

Dodaje se i da je među proruskim zarobljenicima bilo i pet državljana Rusije i jedan državljanin Brazila.

Poslednji put razmena zatvorenika obavljena je u decembru 2017. godine kada je razmenjeno 233 pripadnika proruskih snaga i 73 Ukrajinca.

Merkel i Makron pozdravili razmenu

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel pozdravili su danas razmenu zarobljenika između ukrajinske vlade i proruskih snaga na istoku Ukrajine.

Ukrajinske i proruske snage na istoku Ukrajine razmenile su danas 200 zatvorenika, kao deo sporazuma postignutog na sastanku Normandijske četvorke u Parizu.

"Razmena zarobljenika koja je završena danas dugo je očekivana humanitarna mera. U skladu sa odlukama donetim na samitu u Parizu, sada mora da sledi puna primena primirja", naveli su Merkel i Makron u zajedničkom saopštenju, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: