Ko će dati više, a ko manje za budžet NATO-a?

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će SAD od sledeće godine uplaćivati manje novca u budžet te vojne alijanse.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.11.2019.

19:19

Ko će dati više, a ko manje za budžet NATO-a?
Ilustracija: Depositphotos/ mbangemann

Kako se navodi, Nemačka će povećati doprinos da popuni prazninu.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu, Stoltenberg je rekao da je dogovorena nova formula za podelu troškova i da će "SAD plaćati manje, a Nemačka više“, prenosi AP.

Saveznici u NATO-u su se prošle godine dogovorili o civilnom budžetu, poput finansiranja sedišta organizacije u iznosu od 228 miliona evra, dok je 1,3 milijarde evra bilo izdvojeno za troškove vojnih misija širom sveta.

Stoltenberg je naveo da će SAD i Nemačka sada platiti "približno 16 odsto" ukupnog budžeta. Ranije je najveći doprinos imao Vašington, plaćajući oko 22 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: