Rusi digli novu bazu; "Vol strit žurnal": Pritisak

Rusija je na ostrvu Gogland u Baltičkom moru razmestila novu avijacionu bazu.

Izvor: B92

Sreda, 13.11.2019.

12:11

Rusi digli novu bazu;
Ilustracija: Depositphotos/ Aquir014b

Kako prenosi Sputnjik, baza se sastoji od pet helidroma, kontrolnog tornja, meteorološke stanice i radionice za popravku helikoptera. Iako u toj bazi nisu izgrađene piste za uzletanje i sletanje vojnih aviona, ona omogućava Moskvi da prati sva vojna kretanja u Baltičkom moru, što je od presudne važnosti za Rusiju kako bi osigurala bezbednost svog drugog najvećeg grada — Sankt Peterburga.

Američki list "Vol strit žurnal" ocenjuje da razmeštanjem nove vojne baze na Goglandu Rusija pokušava da izvrši vojni i psihološki pritisak na okolne zemlje, kako bi stala na put najgorem scenariju po Moskvu, a to je - da Finska i Švedska uđu u NATO.

Pored toga, ta baza omogućava Rusiji i određeni politički uticaj na bivše sovjetske republike Estoniju, Litvaniju i Letoniju, koje su već članice NATO-a, budući da prisustvo ruske vojske na tom ostrvu nosi konstantnu brigu zbog potencijalnog napada.

Rusija je još 2015. godine istupila iz Sporazuma o običnim oružanim snagama u Evropi, koji ju je ograničavao da razmešta vojne baze u blizini teritorija drugih zemalja.

Treba podsetiti da je Rusija prvi put saopštila da će istupiti iz tog sporazuma još 2007. godine, mnogo pre svih optužbi da je Moskva protiv bilo koga pokrenula jednostrana agresivna dejstva, navodi dalje Sputnjik. To je bilo i mnogo pre nego što je izbila kriza na jugoistoku Ukrajine, a godinu dana pre nego što su izbile krize u Abhaziji i Južnoj Osetiji.

Dakle, reč je odgovoru Rusije na jednostrane odluke NATO-a, koji se takođe obavezao da isto tako neće razmeštati svoje snage u blizini ruskih granica. Međutim, sada je svima jasno da je sve to uništeno, piše Sputnjik.

Strateški značaj Goglanda

Što se tiče strateškog položaja tog ostrva, reč je o relativno isturenom ostrvu, izuzetno bitnom za zaštitu ključnih gradova Rusije - Sankt Peterburga, koji je udaljen svega 50 kilometara od granice sa NATO-om, ali i Kalinjingrada, koji je praktično opkoljen članicama Alijanse.

Gogland je ostrvo koje izlazi na takozvanu "srednju stratešku liniju", imajući u vidu da se nalazi zapadnije od te zamišljene paralele koja spaja Viborg i estonsku Narvu. Međutim, ako se uzme u obzir položaj Sankt Peterburga, krupnog megapolisa s više od pet miliona ljudi, onda postaje jasno šta će Rusiji takva baza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: