Iran: Počeli smo

Iran počeo da ubrizgava uranijumski gas u centrifuge u svom podzemnom nuklearnom postrojenju Fordo, javila je danas državna televizija.

Izvor: B92

Sreda, 06.11.2019.

11:01

Iran: Počeli smo
Ilustracija: Depositphotos/ doglikehorse

U izveštaju se navodi da je ubrizgavanje uranijumskog gasa u centrifuge počelo uz prisustvo inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju, prenosi Rojters.

Agencija dodaje da je to četvrti korak Teherana u smanjivanju poštovanja obaveza iz nuklearnog sporazuma potpisanog sa svetskim silama 2015. godine.

Ovaj potez juče je najavio iranski perdsednik Hasan Rohani, koji je poručio da svi koraci Irana na smanjenju poštovanja obaveza iz nuklearnog sporazuma mogu biti povučeni i da će se Teheran vratiti svojima obavezama kada to učine i ostale potpisnice.

Iran je u ponedeljak saopštio da radi na prototipu centrifuge koja je 50 puta brža od one dozvoljene nuklearnim sporazumom sa svetskim silama.

Prema nuklearnom sporazumu, koji je potpisan 2015. godine, Iran ima pravo da proizvodi obogaćeni uranijum samo posredstvom 5.060 centrifuga prve generacije

IR-1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: