"Džabe ste ih smenili": Demonstranti u Čileu pale zgrade, poziva se na revoluciju FOTO

U Čileu su danas izbili novi protesti i napadi na prodavnice, uprkos tome što je predsednik Sebastijan Pinera zamenio osam ključnih ministara.

Izvor: B92

Utorak, 29.10.2019.

09:25

Foto: EPA-EFE/FERNANDO BIZERRA JR

Smena ministara predstavlja napor čileanskog predsednika da obezbedi veću jednakost i bolje socijalne usluge u zemlji.

Hiljade demonstranata okupile su se u centru prestonice Santjaga.

Jedna grupa zapalila je zgradu u kojoj su smeštene prodavnice i restoran brze hrane, dok su drugi napali apoteku.
Foto: EPA-EFE/Alberto Valdes
Pojedini demonstranti pokušali su da zapale stanicu metroa.

Istovremeno, stotine hiljada ljudi pokušale su da se vrate kući sa posla besplatnim autobusima koji su poslati da zamene vozove koji nisu u pogonu, nakon što su desetine stanica izgorele u protestima protekle nedelje, prenosi AP.
Foto: EPA-EFE/Alberto Valdes
Na uglovima ulica gorele su vatre, razbijeno je više desetina izloga i ispisani su grafiti protiv Pinere, u kojima se poziva na revoluciju.

Pinera je prethodno zamenio ministre unutrašnjih poslova, finansija, ekonomije, rada i još četiri resora mlađim i više centristički orjentisanim zvaničnicima.
Njegova vlada, međutim, nije danas objavila mere koje se zahtevaju u desetodnevnim protestima zbog loših socijalnih usluga i visokih troškova života u jednoj od najprosperitetnijih i modernijih država Juzne Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: