"Egipat je tamničar": Najmanje 57 novinara u zatvoru

Egipat mora da oslobodi najmanje 57 novinara, koji se nalaze iza rešetaka u toj zemlji, saopštio je Međunarodni institut za medije (IPI).

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ lufimorgan
Ilustracija: Depositphotos/ lufimorgan

U saopštenju te globalne mreže urednika, direktora medija i novinara, koji se bore za slobodu medija, navodi se da je većina uhapšenih optužena za zločine povezane sa terorizmom ili za krivična dela širenja protivdržavnih ili lažnih vesti, u mnogim slučajevima, kako se tvrdi, bez podizanja zvanične optužnice.

Statistike IPI zasnovane su, navodi se, na nezavisnom istraživanju, u saradnji sa grupama za zaštitu ljudskih prava u Egiptu, uključujući Egipatsku komisiju za prava i slobode.

Samo tokom prošlog meseca, kako se ističe, uhapšen je najmanje 21 novinar u Egiptu, od kojih je najmanje 11 i dalje u zatvoru.

Poslednji talas hapšenja, primećuje IPI, poklopio se sa izbijanjem malih antivladinih protesta u gradovima širom zemlje 20. septembra, tokom kojih je hiljade ljudi izašlo na ulice kako bi iskazali nezadovoljstvo vladavinom predsednika Abdela Fataha el-Sisija.

"Najmanje 57 novinara trenutno je iza rešetaka u Egiptu, što ovu zemlju čini jednom od vodećih tamničara novinara", rekao je direktor sektora IPI za zastupanje Ravi R. Prasad.

On je dodao da međunarodni partneri Egipta ne mogu više da, kako je naveo, ignorišu masivna kršenja osnovnih prava i vladavine prava, koji potkopavaju tvrdnje o demokratskoj vladavini.

strana 1 od 563 idi na stranu