Premijer Irske pozdravio novi sporazum o Bregzitu

Dablin -- Irski premijer Lio Varadkar pozdravio je novi sporazum o Bregzitu koji su u četvrtak postigli Evropska unija i Velika Britanija.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ PromesaStudio
Ilustracija: Depositphotos/ PromesaStudio

Varadkar je na Tviteru naveo da novi sporazum o razlazu omogućava Velikoj Britaniji da napusti EU "na uređen način", navodi Asošiejted pres.

On je ocenio da je sporazum dobar i za Irsku, članicu Unije, i za britansku Severnu Irsku, i da štiti jedinstveno tržište EU i mesto Irske u njemu.

Varadkarov entuzijazam je u oštroj suprotnosti sa stavom severnoirske Demokratske unionističke partije (DUP) da sporazum nije "u dugoročnom interesu Severne Irske". DUP u parlamentu podržava manjinsku britansku vladu.

Pitanje granice između dve Irske bilo je najveća prepreka za dogovor Lonodna i Brisela, pošto se britanski premijer Boris Džonson, kao i brojni poslanici, protivio odredbi iz prethodnog sporazuma o razlazu koja je trebalo da obezbedi da posle Bregzita ne bude "tvrde granice" između dve Irske, strahujući da bi na taj način Velika Britanija ostala tesno vezana za trgovinska pravila EU.

DUP je danas potvrdila da neće glasati za novi sporazum o Bregzitu, ocenivši da će Severna Irska, na osnovu plana da se zadrži otvorena granica između dve Irske, biti vezana za drugačije carinske i poreske aranžmane od Velike Britanije, što je za probritansku unionističku stranku neprihvatljivo.

Džonson je danas izjavio da je Velika Britanija postigla odličan sporazum s EU, ali se očekuje da će vlada imati teškoće da izdejstvuje njegovo usvajanje u parlamentu pošto mu se protive DUP, Laburistička partija, Liberalne demokrate i Bregzit stranka.

strana 1 od 563 idi na stranu