Francuski ministar priznao bezbednosni propust

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner priznao je bezbednosni propust.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.10.2019.

14:25

Francuski ministar priznao bezbednosni propust
EPA-EFE/YOAN VALAT

Kastaner priznaje da je bezbednosni propust to što nisu primećeni znaci radikalizacije policijskog službenika koji je u četvrtak ubio četvoro ljudi u pariskoj prefekturi policije.

Kristof Kastaner rekao je danas za radio Frans enter da je ranije taj službenik pred kolegama "opravdavao" islamističke ekstremističke napade 2015. godine na francuski list "Šarli ebdo", ali da tada o tome nije sastavljen zvaničan izveštaj, mada je pokrenuta interna i sudska istraga.

Taj dugogodišnji policijski službenik je nožem ubio četvoro kolega u četvrtak, a potom ga je drugi kolega policajac ubio u samoodbrani.

Tužilac za borbu protiv terorizma rekao je da je napadač verovatno bio u kontaktu s članovima ultrakonzervativnog islamističkog pokreta.

Njegova supruga, koja je bila privedena, puštena je bez ikakvih optužbi, rekao je Kastaner.

Ubica, policijski službenik Mikael Arpon, programer, po izveštajima je bio miran i nije pravio probleme. Naknadno je utvrđeno da je prešao u islam i da je bio radikalizovan. Bio je pod zakletvom čuvanja državne tajne jer je kao programer imao pristup poverljivim dokumentima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: