Izrael dozvolio ulazak hiljada palestinskih radnika iz Gaze

Izrael je dozvolio da hiljade Palestinaca iz pojasa Gaze uđu u tu zemlju da rade.

Izvor: B92

Utorak, 01.10.2019.

10:20

Izrael dozvolio ulazak hiljada palestinskih radnika iz Gaze
Ilustracija: Depositphotos/ natanaelginting

Smatra se da je to u okviru razumevanja s islamskim ekstremističkim Hamasom u cilju sprečavanja četvrtog rata na toj teritoriji pod izraelskom i egipatskom blokadom.

Izrael je ukinuo hiljade radnih dozvola kada je parališuća blokada uvedena 2007. godine, nakon što je Hamas silom preuzeo vlast u Gazi pobedivši snage lojalne rivalskom umerenijem Fatahu.

Blokada i tri rata između Hamasa i Izraela su uništile ekonomiju u Gazi gde je nezaposlenost premašila 50 odsto.

U poslednjih nekoliko meseci Izrael je prećutno uveo neke mere da ublaži blokadu u okviru nezvaničnog primirja s Hamasom kojem je posredovao Egipat u zamenu za smanjeno raketiranje sa te palestinske teritorije i smanjenje obima nedeljnih protesta duž granice.

Dozvolio je, između ostalog, da Katar isporuči milione dolara u kešu kako bi omogućio Hamasu da isplati zaposlene u javnim službama i da UN povećaju pomoć.

Palestinski zvaničnici kažu da Izrael sada obezbeđuje 5.000 takozvanih trgovačkih dozvola i daje ih Palestincima koji rade kao radnici u građevinarstvu, poljoprivredi i proizvodnji.

Izveštaje o dozvolama nije komentarisala ni izraelska vojna uprava zadužena za civilne poslove u Gazi, ni zvaničnici Hamasa.

Za Izrael takva izmena politike uključuje izvesne i političke i bezbednosne rizike.

Izrael i Hamas su ljuti neprijatelji i dozvola da hiljade mladih ljudi uđe iz Gaze na teritoriju Izraela mogla bi da izazove kritike, posebno u vreme kada premijer Benjamin Netanjahu na udaru rivala čvrstorukaša jer nije zaustavio raketiranje iz Gaze.

Drugi međutim tvrde da je poboljšanje životnih uslova u Gazi u interesu Izraela.

Izraelska strana je povećala broj dozvola za ulazak u Izrael sa manje od 1.000 koliko ih je izdato 2017. godine do 5.000.

To je samo deo od 26.000 Palestinaca koji su dolazili iz Gaze da rade u Izraelu pre nego što je izbio drugi palestinski ustanak, intifada, protiv izraelske okupacije 2000. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: