Obeležavanje godišnjice povlačenja srpske vojske na Krf

Godišnjica iskrcavanja srpske vojske na grčko ostrvo Krf biće obeležena danas i sutra, 25. i 26.septembra, na plaži Guvija na Krfu i na ostrvu Vido.

Izvor: B92

Sreda, 25.09.2019.

07:07

Obeležavanje godišnjice povlačenja srpske vojske na Krf

Održaće se komemorativne svečanosti povodom obeležavanja godišnjice povlačenja srpske vojske na grčko ostrvo Krf u Prvom svetskom ratu, godišnjice proboja Solunskog fronta i bitke na Kajmakčalanu biće održane u Grčkoj, a u organizaciji srpskog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Srpski i grčki zvaničnici će danas položiti vence na spomen-ploči u Guviji gde se 1916. godine, posle albanske golgote, iskrcala srpska vojska.

U četvrtak, 26. septembra, na ostrvu Vido biće održana komemotrativna svečanost u znak sećanja na oko 250.000 stradalih civila i srpskih vojnika kod Spomen kosturnice i na Mornaričkom krstu, a ceremoniju će predvoditi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Venci će biti položeni i u ''Plavu grobnicu'', na pučini Jonskog mora, gde je najveći broj umrlih srpskih vojnika spušten u more.

U petak 27.septembra u mestu Egzoplatnus polaganjem venaca biće odata počast stradalim srpskim vojnicima u bici na Kajmakčalanu.

Centralni skup povodom obeležavanja 101. godišnjice od proboja Solunskog fronta, jednog od najslavnijih trenutaka srpske istorije koji se u svetu pamti kao simbol velike hrabrosti i požrtvovanosti srpskog naroda, biće održan u subotu, 28. septembra u Solunu, na srpskom vojničkom groblju Zejtinlik.

Venci će biti položeni i na saveznička groblja Francuske, Britanije, Italije i Rusije, a u nedelju 29.septembra biće odata počast stradalima i u Polikastru kod Soluna. Delegacija Vlade Srbije u nedelju će položiti vence i na spomen kosturnicu u mestu Udovo, u Severnoj Makedoniji. Komemorativnim skupovima će prisustvovati delegacija Vlade Srbije, zvaničnici Grčke, predstavnici srpskih udruženja koji neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, kao i studenti Vojne i Kriminalističko - policijske akademije iz Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: